Nagy a baj Hévízen, létszámleépítésről, álláshelyek megszüntetéséről döntött az önkormányzat

2020.09.16. 06:17 Módosítva: 2020.09.16. 06:20

Létszámleépítésről, üres álláshelyek megszüntetéséről döntött hétfői ülésén a hévízi képviselő-testület – számolt be az Infostart és a zaol.hu. A város polgármestere, Papp Gábor azzal indokolta a döntést, hogy a járványügyi helyzet miatt a város egymilliárd forint veszteséget szenved el, a talpra állás pedig több évet is igénybe vehet. 

Mivel a turisztikai visszaesés és a központi gazdasági intézkedések hosszabb távon is éreztetik hatásukat, ezért Hévíznek újfajta működési modellre kell berendezkednie. A legjelentősebb veszteség az idegenforgalmi adóhoz eddig társult állami kiegészítés elvonása, ez a fürdővárosnak mintegy 650 millió forint bevételt jelentett minden esztendőben. Eddig. További érvágás, hogy a lecsökkent vendégszám miatt kevesebb ifa, illetve iparűzési adó folyik majd be a helyi büdzsébe.

– foglalta össze a város vezetője. A hévízi önkormányzat több lépésben ugyan, de összességében 30 százalékos költségcsökkentésről döntött. A városi intézményekben 24 állást, valamint további 12, jelenleg betöltetlen pozíciót  szüntetnek meg. A júliusi adatok szerint a városba 55 százalékkal kevesebb turista érkezett, mint tavaly, 2019 első hét hónapjában 753 ezer, míg 2020-ban 347 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ezek 75 százaléka magyar, és csupán 25 százalékát foglalták le  külföldi látogatók.