Több megyében már a méhkaptárakat is lopják

2020.09.16. 10:00

Már a méhkaptárakat is lopják. Az utóbbi napokban Zala és Baranya megyében is történt ilyen eset. Zalában a Balatonmagyaród és Hídvég-puszta közt elhelyezett méhészetből csentek el 14 Zander rajládát méhekkel együtt. Baranyában a minap az egyik éjszaka emeltek el hét Hunor méhcsaládot Magyartelek külterületéről.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke, Bross Péter az Indexnek elmondta, 10-20 éve, amikor még megérte méhészkedni, speciális bűnbandák szakosodtak a kaptárak ellopására, amelyet azután eladtak egy másik méhésznek. Manapság eddig nem volt jellemző a lopás. Ilyen esetben a rendőrségi feljelentés mellett a régió méhészei felderítő tevékenységbe fognak, és körbejárják az adott terület méhészeteit, ellenőrzik a kaptárakat. Különös figyelmet fordítanak arra, ha új méhészet létesült a közelben. Egyébként a méhészet bejelentésköteles állattartartási tevékenység.

Az OMME elnöke azt is elárulta, hogy pár éve a tenyésztési információs rendszer alapján kötelező belesütni a kaptárakba a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól kapott egyedi azonosító számot.

Ha elkapják a tolvajt, és kiderül, hogy maga is tagja a 14 ezer tagot számláló OMME-nak, búcsúzhat a szervezettől, ráadásul nyilvánvalóan büntetőeljárásban is felelnie kell a tettéért.