A járvány felzabálja a kiberbiztonságot

2020.09.17. 13:00

A koronavírus-járvány kezdete óta a vállalkozások kétharmada az átlagosnál több kibertámadási kísérletnek esett áldozatául. Az ESG IT-kutató és tanácsadócég felméréséből az derül ki, hogy a rendkívüli helyzetet és a távmunkára történt tömeges átállást a számítógépes bűnözők is igyekeztek kihasználni. 

A világszerte 364 kibervédelmi és IT-szakember megkérdezésével készített kutatásból az látszik, hogy a távmunkára átállásban a vállalatok háromnegyede (73 százalék) sikerrel vette a biztonsági akadályokat, több mint egynegyedüket (27 százalék) azonban váratlanul érték a nehézségek. Úgy tűnik, nemzetközi szinten felkészültebbek voltak, mint itthon, legalábbis a Panda Security magyarországi körképe szerint még májusban is a szervezetek 61 százaléka volt felkészületlen Magyarországon. 

Az otthonról történő munkavégzésben a legnagyobb kihívást a dolgozók eszközeinek biztonsági beállítása (27 százalék), a védett hozzáférés kialakítása a céges hálózathoz (26 százalék), valamint az adatforgalom és a dolgozók tevékenységének monitorozása (24 százalék) jelentette.

A kényszerű és váratlan home office zavartalan működésének biztosítása látványosan terhelte az IT-csapatokat. A tanulmány szerint több mint egyharmaduk napirendjét teljesen átírta (38 százalék), és hasonló arányban számoltak be a szakemberek a munkamennyiség növekedéséről (32 százalék) is. Közel negyedük (23 százalék) véli úgy, hogy több stressz éri munkahelyén, mint a vírushelyzetet megelőzően. 

Világszinten milliós nagyságrendű a hiány kiberbiztonsági szakértőkből, így a mostani globális járványhoz hasonló helyzet komoly terheket róhat a technológiai csapatokra. Ennek megfelelően a vállalatoknak külön figyelmet kell fordítaniuk kollégáikra a kritikus időszakban – mondta Gölcz Dénes, a Panda Security ügyvezető igazgatója a kutatásra reagálva. 

A hackerek cégmérettől függetlenül vadásznak potenciális célpontokra, ezért különösen a kisvállalkozásoknak, saját szakember-állomány híján, érdemes elgondolkodniuk azon, milyen alternatív megoldással tudják megoldani szervezetük és ügyfeleik adatainak védelmét. 

A megkérdezettek többsége (61 százalék) arra számít, hogy munkahelye a járvány hatására magasabb vagy legalább akkora összeget költ majd kibervédelemre, mint az idei évben. Ugyanakkor a szakemberek fele szerint az otthoni munkavégzéssel újonnan megismerkedő kollégák IT-biztonsági ismeretei nem megfelelőek – figyelmeztetett Gölcz Dénes.

Egy szervezetnek legalább akkora hangsúlyt kell fektetnie kollégái IT-biztonsági képzésére, mint teszi azt például a tűz- vagy munkavédelem esetében.

A szakember hangsúlyozta, hogy a munkavállalók figyelmetlensége vagy hanyagsága miatti károkozás mértéke többszörösen meghaladhatja a képzések és a védelmi megoldások költségeit. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek