A törlesztési moratórium után sem nő a törlesztőrészlet

2020.09.17. 20:52

A törlesztési moratórium lejártával, 2021-től a vonatkozó jogszabály szerint senkinek sem nő meg a havi törlesztőrészlete. Ez alól egyetlen kivételként említendők a változó kamatozású hitelek, amelyek a moratórium nélkül is módosulnának. Következésképpen mindenkinek ugyanannyit kell majd törlesztenie havonta, mint amennyit januárban a moratórium nélkül fizetett volna – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank az MTI-nek küldött  közleményében.

A moratórium miatt viszont a hitelek törlesztőrészleteit egyéb céljaikra fordíthatták az ügyfelek, amivel jelenértéken számítva jobban jártak. A közlemény szerint pontatlanok azok a hírek, amelyek szerint „jócskán" megugrana a moratóriumot igénybe vevők összes terhe a hitelező pénzügyi intézmény felé.

A FIZETÉSI STOP ALATTI IDŐSZAKBAN FELGYŰLŐ KAMATOK NEM JELENNEK MEG KAMATOS KAMATKÉNT.

A kamatok teljesítésére az ügyfél hitelének futamideje hosszabbodik meg automatikusan, kiszámítható, előre látható módon.

Kapcsolódó

Mi az a törlesztési moratórium, és várhatóan hogyan lehet igénybe venni?

A Bankmonitor szakértői ezeknek a kérdéseknek jártak utána.

Ha egy tízmillió forint tőketartozású, 4,5 százalékos teljes hiteldíj mutatójú (THM), tízéves hátralévő futamidejű lakáshitelt veszünk alapul, akkor annak futamideje is csak öt hónappal nyúlik meg a kamatok teljesítésére – közölte az MNB.

A törlesztési moratóriumot idén év végéig bármikor igényelhetik az ügyfelek. Ugyanígy bármikor lehetőségük van folytatni az abbahagyott törlesztést is. Utóbbi szándékot – ha a bank emeli le a törlesztőrészletet – mindenképp jelezni kell hitelintézetnek.

A jegybank közleménye rámutat arra is, hogy a moratórium iránti bizalmat jelzi, hogy a háztartások és a vállalatok mostanáig a teljes hitelállomány 40-50 százalékánál kérték a havi törlesztés felfüggesztését.

Mi a törlesztési moratórium?

A Nemzeti Bank március 18-án szólította fel a bankokat, hogy a vállalati kölcsönök után a lakossági hitelekre is vezessenek be fizetési moratóriumot. A törlesztési moratórium a hitelek havi fizetési kötelezettségeinek felfüggesztését jelenti, vagyis nem kell ezen időszak alatt a törlesztőrészleteket megfizetni. Nem értelmezhető tartozáselengedésként vagy a kamatok csökkentéseként, hanem tulajdonképpen haladékot jelent az átmeneti pénzügyi zavarok idejére. Magyarország mellett több uniós tagállam is alkalmazta a módszert az elmúlt időszakban.  • Tippek
  • Hírek