Betelt a lélegeztetőkapacitás a Korányiban és a Szent Lászlóban is

2020.09.17. 07:13

Az  Országos Korányi és Pulmonológiai Intézetben és a Szent László Kórházban is annyi a súlyos beteg, hogy mind a két egészségügyi intézmény lélegeztető kapacitása betelt – írja a Népszava. Az Index szerdán elsőként írta meg, hogy az intézet segítséget kér, mert nem bírja egyedül, elvileg 76 munkatársat várnak különböző pozíciókra. Arra is kérte az ellátókat, hogy mérjék fel, van-e olyan szakember (ápoló, segédápoló), aki önként vállalna kirendelt munkavégzést az intézményben. 

A Népszava szót ejt a mentősökről is, akik arra kaptak utasítást, hogy a kórházi ellátást igénylő igazolt és Covid–19-gyanús betegeket csak az ellátásukra kijelölt intézményekbe vihetik. Ez azt jelenti, hogy a Pest megyeieket a Dél-pesti Centrum Kórházba, illetve a Korányiba szállítják, de ha ezek megtelnek, akkor nyolc kórházba vihetik a bajbajutottakat: a Szent János Kórházba, a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba, a Péterfy Kórházba, a Pest megyei Flór Ferenc kórházba, a törökbálinti tüdőgyógyintézetbe, valamint a Semmelweis Egyetemre. 

A lakosság kivizsgálására, a fertőzöttek ellátására vidéken a megyei kórházakat, valamint az orvosképzéssel foglalkozó egyetemeket jelölték ki.