Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Orbán Viktor köszöntötte a zsidó újévet

2020.09.17. 19:18

Orbán Viktor miniszterelnök a zsidó újév alkalmából levélben köszöntötte a magyarországi zsidóságot. A kormányfő a hazai zsidó szervezetek vezetőinek írt levélen keresztül kívánt kevesebb nehézségben és több örömben bővelkedő esztendőt.

A miniszterelnök köszöntőjében úgy fogalmazott: az új év kezdete mindig a reményt jelképezi, és ebben a mostani, a Föld minden lakója számára embert próbáló időszakban mindennél nagyobb szükség van arra, hogy vallási és kulturális hagyományaink erős gyökérzetébe kapaszkodva, fölfelé emelt tekintettel nézzünk a következő esztendő elébe.

„Ros Hásáná alkalmából ezúton kívánok minden zsidó honfitársamnak egy kevesebb nehézségben és több örömben bővelkedő, édes új esztendőt!” – zárta levelét Orbán Viktor.

A Gergely-naptár szerint szeptember 19-én, a gyakorlatban már szeptember 18-án napszálltakor köszönt be a zsidó újév. A zsidó naptár szerint 5781. tisri hónap elseje és másodika a zsinagógai újév, a világ és az ember teremtésének évfordulója, amikor az ember teremtett voltára és Istentől való függőségére is emlékeznek.

A kormányfő levelét Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének, Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijának, Deblinger Eduárdnak, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökének és Szabó Györgynek, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökének kézbesítették – tájékoztatott az MTI.