Lehűlés jön este

D KOM20200909007
2020.09.17. 11:19
Csütörtökön a harminc fokoknak átmenetileg búcsút mondhatunk, ennek az esti hidegfront vet véget, de aggodalomra semmi ok, a hűvös hajnalok után fokozatosan melegszik az idő, jövő csütörtökön ismét 28 fok körüli, nyárias idő várható.

A jó hír, hogy ma is az átlagnál jóval melegebb idővel számolhatunk, de napközben már erőteljesebb fátyol-, délután gomolyfelhőzet zavarja meg a napsütést. Éjjel az ország nagy részén erős, gyakran viharos északi széllel, kezdetben a déli országrész felé vonuló, majd megszűnő, és csak kevés helyet érintő záporokkal, zivatargócokkal halad át a jelentős lehűlést hozó hidegfront. Péntekre az évszakos átlag köré csökken a hőmérséklet, véget ér a nyár az őszben, nagyjából 10 fokkal kevesebbet észlelünk majd – tudtuk meg az eumet.hu tulajdonosától, Pártai Luciától.

A hőmérséklet jellemző átlaga:

csütörtök reggel 13–18 oC,

csütörtök délután északnyugaton, északon 25–27 oC, délen 29–31 oC,

péntek reggel 6–11 oC,

péntek délután 2025 oC,

szombat reggel 59 oC körül alakul.

A meteorológus azt mondja, a fiatalabbak és az idősebbek a leginkább érzékenyek a frontokra, a középkorúak kevésbé érzik meg a hatását. A probléma jellemzően a hetven év felettieknél jelentkezik, akik valamilyen alapbetegségekkel élnek együtt, mint például szív- és érrendszeri problémákkal.

És hogy milyen hatásokkal lehet számolni efféle front idején? Pártai Lucia szerint, ha valaki aggódik, mert már világra kellett volna hoznia a gyermekét, pont a hidegfront-átvonulás indíthatja be a szülést, a görcshajlam ilyenkor nagyobb, a méhösszehúzódás pedig felgyorsítja a folyamatot. Ugyanakkor a nagyon és tartósan betegeket is érinti az erős görcshajlam, ilyen korban a szervezet nehezen viseli a változást és sokan egy ilyen erőteljes hidegfront hatására távoznak el.

A hidegfront persze nem mindenkinek rossz hír, a mezőgazdaságban például nagyon várják a csapadékot, mert az augusztus végén elvetett repcének jelentősebb eső kellene, ami sajnos most sem érkezik meg, komoly mennyiségű eső ugyanis a napokban sem várható.

Borítókép: MTI/Komka Péter