Friderika
10 °C
18 °C

Szombattól indul az Agrárcenzus

D  VG20200826002
2020.09.17. 10:10

Szombaton folytatódik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020: személyesen keresik fel a gazdákat az összeírók – közölte honlapján a statisztikai hivatal. A hazai mezőgazdasági termelés aktuális helyzetét felmérő, teljes körű, országos felvételből nyert adatok a következő évek döntéseit, forrásfelhasználását alapjaiban befolyásolják. A felmérés első szakasza – amelyben online lehetett kitölteni a kérdőívet – június 5. és 30. között volt.

Agrárcenzust tízévente hajtanak végre a világ minden táján, az Európai Unió tagállamaiban 2019 ősze és 2021 tavasza között zajlik ez. A KSH az idei összeírás során megkeres valamennyi olyan egyéni gazdaságot, amelyek a korábbi felmérések, illetve az adminisztratív nyilvántartások alapján értékesítési céllal végezhetnek termelést,valamint valamennyi mezőgazdasági tevékenységet végző szervezetet, céget. Ez a népszámlálások után a második legtöbb embert érintő felmérés hazánkban, összesen mintegy 750 ezer címen valósul meg.

Agrárcenzus 2020 – érintett adatszolgáltatók száma településenként
Agrárcenzus 2020 – érintett adatszolgáltatók száma településenként
Fotó: KSH

A november derekáig tartó felmérésben a KSH adatokat kér a többi között a növénytermesztési jellemzőkről, az állatállományról, a mezőgazdaságban dolgozókról, illetve a gazdaságok egy részétől az épületekről, trágyázási módszerekről, valamint az agrárdigitalizációról is. 

Borítókép: MTI Fotós: Varga György