Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Budapesten mától bírságolnak a maszkviselés hiánya miatt

2020.09.18. 06:24

Mától szigorúbb maszkviselési szabályok léptek életbe Budapesten a koronavírus-járvány második hulláma miatt, a maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak.

A Fővárosi Közgyűlés hétfőn döntött arról, hogy – a taxik, tömegközlekedési járatok, boltok, bevásárlóközpontok és piacok mellett – a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata.

Ha ezekben az intézményekben és helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 8000 forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Helyszíni bírságot akkor szabhatnak ki, ha az érintett felhívásra sem tartja be a maszkviselési szabályokat. A rendelet kivételként határozza meg az említett helyeken való étel- és italfogyasztást, továbbá a maszkviselési kötelezettség az előadókra nem vonatkozik. A Fővárosi Önkormányzat már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a nem megfelelő maszkviselés, vagyis például az orr szabadon hagyása is a szabályok megszegésének minősül. Ha tartósan visszaesik az új fertőzöttek száma, akkor a maszkviselési kötelezettséget felfüggesztik.

A tegnapi adatok szerint Magyarországon 15 170 beazonosított fertőzött van. A koronavirus.gov.hu oldalán tegnap megjelent tájékoztatás szerint meghalt nyolc krónikus beteg, így az elhunytak száma 663 főre nőtt, 4227-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma csütörtökön 10 280 fő volt, 328 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor a fent említett szabályokról szerdán számolt be, a miniszterelnök Facebook-oldalán közzétett videójában részletezte a legfrissebb kormánydöntéseket. Mint mondta, a hatósági tesztek ára tizenkilencezer-ötszáz forint lesz, és semmilyen jogcímen nem lehet több pénzt elkérni egy tesztért. A kormányfő közölte továbbá, hogy október 1-től a szórakozóhelyeket este tizenegy órakor be kell zárni, valamint egyéb kiemelt szabályozásként megemlítette, hogy a kormány fenntartja a beutazási korlátozásokat. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy október 1-jétől az iskolákba csak testhőmérséklet-mérés után léphetnek be a diákok és a tanárok, csak és kizárólag ők. 

Az első hullámmal szemben csatát nyertünk, most már felkészültebben és tapasztaltabban, ráadásul a konzultációval felvértezve áll szemben az ország a koronavírus második hullámával

– fogalmazott Orbán Viktor a Facebookon közzétett videójában.

A szakemberek szerint december-január körül éri el a csúcspontját a járvány. A miniszterelnök szerint a kormánynak kész forgatókönyve van arra, hogy szükség esetén több kórházi ágyat is fel tudnak felszabadítani, a jelenlegi tízezerről akár 20-30 ezerre is növelhetik a kórházi ágyak számát.