Alfonz
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Egy magyar virológus szerint akár már 2021 első felében kezdődhet a koronavírus-vakcina tömeggyártása

2020.09.19. 21:48

Most, hogy a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte meghaladta a 30 milliót, nem lehet mindössze egészségügyi intézkedésekkel megállítani a terjedését – mondta el az ATV-nek adott  interjúban Jakab Ferenc virológus. 

A vakcina lesz az a megoldás, ami hosszú távon megszabadít minket a vírustól

A cirológus szerint elég gyors ütemben zajlanak a kutatások, jelenleg körülbelül

100-130 vakcina-fejlesztési projekt folyik szerte a világon, ezek közül már 30 van a klinikai vizsgálati fázisok valamelyikében, és nyolc olyan van, ami a harmadik, azaz a legutolsó fázisba ért.

Köztük az Oxfordi Egyetemé is, amely – emlékeztetett – tesztelésekor az 50 ezer bevont önkéntes egyikénél relatíve súlyos mellékhatás lépett fel, és a kísérletet nem lehetett addig folytatni, amíg a mellékhatás okát meg nem találták. Miután megállapítást nyert, hogy nem az oltás következtében alakult ki, folytatják a kutatást.

A harmadik fázis hónapokat, de akár éveket is igénybe vehet- több tízezer embert oltását ki is kell értékelni, ami nagyon komoly és hosszú feladat. (...) Fő a biztonság, de a rendszer túlszabályozott, főleg egy ilyen pandémiás helyzetben. 

- magyarázta Jakab Ferenc, aki biztonságosnak tartja az Oxfordi Egyetem vakcináját. És ha a vakcina átmegy a következő teszteken is, már 2021 első felében kezdődhetne a tömeggyártás és a tömeges oltás is.

Az oroszok vakcináról a virológus azt mondta, hogy nem sok tudományos információ van róla, de nemrégiben megjelent egy tanulmány egy elég jó nevű tudományos lapban, ahol a klinikai vizsgálatok első és második fázisát ismertették. A harmadik viszont fázis viszont elmaradt, ami meg is magyarázhatja a vakcina gyors elkészülését. Bár ő emiatt aggasztónak tartja, hogy a tömeges tesztelés kihagyásával engedélyeztették, a tanulmány elolvasása után ő maga nem érezte jogosnak a kritikákat, hogy a megjelent adatokat manipulálták.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
4290 Ft
3647 Ft