Kicsúszott az ellenőrzés a magyar hatóságok kezéből a koronavírus-járvány terjedése felett

DBZOL20200514022
2020.09.19. 05:45

Az ezer főre jutó elvégzett koronavírus-tesztek rangsorában Magyarország az utolsó előtti helyen áll az Európai Unió tagországai között. Egyedül Horvátországban alacsonyabb ez az arány. Persze a számításba az év eleje eltelt időszakot is beleszámolta a WHO. Magyarországon augusztus vége óta van felfelé ívelőben a tesztigénylések száma. Szeptember közepére napi hét ezerre nőtt igénylések száma. A hirtelen ugrásra nem készült fel a rendszer, és egy koronavírustesztért elég borsos árat kellett fizetni. Ráadásul rengeteg esetben a 48 órán belüli eredmény sem volt garantált. 

Magyarországon ezer lakosra mindössze 55 teszt jut.  Romániában kétszer, Szerbiában ötször annyit tesztelnek , mint nálunk.

Az pedig, hogy öt százalék felett jár a pozitív tesztek aránya, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kritériumrendszere alapján azt jelenti, hogy Magyarországon már nincs ellenőrzés alatt tartva a járvány – hívja fel a figyelmet a Euronews.

A WHO májusban tette közzé azt a kritériumrendszert, amely szerint ha egy országban a pozitív tesztek aránya öt százaléknyi vagy az alatt van, azt az jelzi, hogy a járványt ellenőrzés alatt tartják.

Európában két országban, Spanyolországban és Ukrajnában van 10 felett az arány, ami azt jelenti, hogy ott teljesen kicsúszott az ellenőrzés a hatóságok kezéből a járvány terjedése felett.

Három országban – Csehországban (7 százalék), Romániában (6 százalék) és Magyarországon – a WHO által kritikus pontnak jelölt 5 százalék felett jár az arány. 

Ami a nyugat-európai országokat illeti, Franciaországban 5,4 százalék. Ausztriában és Horvátországban pedig a legfrissebb közölt adatok szerint pedig 4,9 százalék.

Nyár eleje óta Luxemburg a tesztelési rekorder lakosságszám-arányosan nézve az Európai Unióban, a kicsit több mint hatszázezres lakosságú országban csaknem 650 mintavétel jut ezer lakosra, írja az Euronews. Luxemburgban 147 megbetegedést regisztráltak az elmúlt 24 órában. 

A lista második helyezettje Dánia, itt 500 felé közelít az arány. Dániában 454 a legutóbbi napi esetszám, viszont egy ember sem halt meg az elmúlt 24 órában.  Ausztriában az elmúlt egy hónapban folyamatosan 80 ezer körüli a heti mintavételek száma. Az osztrákoknál 763 új koronavírus fertőzést regisztráltak az elmúlt 24 órában. A járvány által egyik legjobban sújtott, szintén Magyarországgal azonos lélekszámú Belgiumban a múlt héten átlépte a kétszázezret a hetente elvégzett tesztek száma. Bár a Benelux államban 1500 felett van a napi megbetegedések száma, de „csak” egy ember hunyt el a vírusban. 

A több teszt nem feltétlenül jelent nagyobb biztonságot, de az időben felismert fertőzés életeket menthet. 

Borítókép: Védőfelszerelést viselő orvosok és ápolók vizitelnek a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban. Fotó: MTI/Balogh Zoltán