Időközi önkormányzati választást tartanak hat településen

2020.09.20. 07:29

Hat településen rendeznek vasárnap időközi önkormányzati választást. A helyi választási irodák felkészültek a járványügyi előírások betartására.

A Borsod–Abaúj–Zemplén megyei Szendrőben új polgármestert választanak, miután a kisvárost eddig vezető független Dolányi János lemondott. A szavazást eredetileg májusban tartották volna, de a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény előírásai miatt elhalasztották. Hét független jelöltre adhatja le a voksát 2978 szendrői választópolgár.

Vattán polgármestert és négytagú képviselő-testületet választanak. A testület azért oszlatta fel magát júniusban, mert a tavalyi önkormányzati választás előtt Korán István Attila polgármester-jelölt elhunyt, amikor már lezárult a jelöltállítás, így nem lehetett helyette másik jelöltet indítani, az egyedüli jelölt, Vas Béla viszont nem lépett vissza. A 706 választó most öt független jelölt közül választhat.

A Bács–Kiskun megyei Izsákon polgármester választanak. Az októberben megválasztott vezető, a független Kutas Tibor júniusban lemondott. A tisztségért ketten indulnak: a Fidesz, a KDNP és a Nemzeti Fórum közös jelöltje és egy független. A választásban 4822 lakos vehet részt.

A Pest megyei Ráckevén két egyéni választókerületben is lesz képviselőt választanak. Az 5. számú választókerületben Csernáné Rózsa Mária, a Közösen Együtt a Városért Egyesület képviselője márciusban lemondott, a 6. számúban pedig Bobek Gábor József, a Fidesz–KDNP képviselője januárban elhunyt. A voksolásokat eredetileg áprilisban és májusban tartották volna, de ezek is elmaradtak a veszélyhelyzet miatt. Mindkét választókerületben hat-hat jelölt indul, összesen közel kétezren szavazhatnak rájuk.

A Bács–Kiskun megyei Kalocsán a 7. számú egyéni választókerületben is képviselőt választanak. Jánosi György, a Fidesz–KDNP–Kalocsa Jövőjéért Egyesület képviselője márciusban mondott le. A helyért négyen indulnak, 1537 fő szerepel a választói névjegyzékben.

A Hajdú–Bihar megyei Hajdúnánáson az 5. számú választókerület tavaly októberben, a Hajdúnánásért Egyesület színeiben megválasztott képviselője, Éles András júniusban meghalt. Helyéért négyen versengenek, 1659 választópolgár szavazhat rájuk.

Két időközi települési nemzetiségi választást is tartanak ma: a Békés megyei Pusztaföldváron és a Baranya megyei Hetvehelyen roma képviselőkre lehet szavazni. A szükséges számú jelölt hiányában azonban elmarad a települési nemzetiségi választás Pest megyében Isaszegen és Bugyiban, a Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei Szabolcsbákán és Tiszamogyoróson, a Hajdú–Bihar megyei Biharnagybajomban és a Tolna megyei Iregszemcsén.

A helyi választási irodák a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a szavazóhelyiségekben kézfertőtlenítőt helyeznek el. A szavazatszámlálók maszkot viselnek, és erre kérik a választókat is. Kérik azt is, hogy ha sorban kellene állni, tartsanak legalább másfél méter távolságot a többi várakozótól, és hogy vigyenek magukkal tollat. A betegek, a mozgásukban korlátozottak ezúttal is kérhetnek mozgóurnát, legkésőbb a szavazás napján 12 óráig.