Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A virológus szerint megduplázódhat a koronavírus halálos áldozatainak száma

2020.09.21. 07:59

A kórházban kezeltek, a lélegeztetőgépen lévők és az elhunytak száma a második hullám kezdete óta most a legmagasabb, ami igazolja azt a tényt, hogy a fertőzöttek számának emelkedése egy-két hét után maga után húzza a súlyos esetek számának növekedését – mondta az RTL Klub híradójának Rusvai Miklós víruskutató.

A szakember szerint azért kell szurkolnunk, hogy a koronavírus-járvány ne lógjon bele a légzőszervi megbetegedések szezonjába, amely október–novemberre várható. Ha ez megtörténik, ami valószínű, akkor a tetőzés csak november–december tájékán várható.

Rusvai Miklós álláspontja szerint

központi intézkedésekkel meg lehetne akadályozni, hogy napi 20, 30, 40 fölé menjen a halálozások száma. Nem tűnik úgy, hogy erre szándék lenne. Az idő fogja beigazolni, hogy mennyire válik be ez az inkább gazdaság-, mint egészségvédő stratégia. Reméljük, hogy nem fizetünk rá nagyon.

A szakember hozzátette:

a halottak számának további emelkedését csak a tavaszihoz hasonló intézkedésekkel lehetne megakadályozni. Ha ilyenek nem történnek, egy-két héten belül a halálozások megduplázódása, megtriplázódása várható. Jóval 20 fölé emelkedhet a napi elhunytak száma, ami bőven meghaladja a tavaszi maximumértékeket. Az őszi hullámban szinte biztos, hogy jóval magasabbra fog emelkedni a napi halálozási csúcs.