Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Az ellenzék ingyenes tesztelést követel, Orbán Viktor újra elővette a százmilliárdos érvet

2020.09.21. 22:41 Módosítva: 2020.09.22. 00:41

Minél szélesebb körben végzett ingyenes koronavírus-tesztelést követeltek hétfő délutáni közös sajtótájékoztatójukon ellenzéki pártok képviselői.

Varju László, a DK országgyűlési képviselője, alelnöke arról beszélt: Orbán Viktornak nem fontos sem az egészségügy, sem az oktatás, sem a gazdaság, ellenkező esetben lenne mód ezeket a területeket megvédeni széles körű ingyenes vírusteszteléssel. A miniszterelnök láthatóan ismét a magyar érdekek, a magyar emberek ellenében foglalt állást, de ha most nem ért a szép szóból, bízom benne, hogy az ellenzéki pártok közös akaratából, az emberek támogatásából előbb vagy utóbb érteni fog – jelentette ki.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője, társelnöke azt emelte ki: a kormány ugyan ingyenessé tette a háziorvos által, kórházban vagy hatósági döntés alapján elrendelt tesztelést, de a gyakorlatban ez sokszor nem valósul meg, például azért, mert a kért vizsgálatot az orvos nem rendeli el. Szerinte a 30 ezer forintos korábbi tesztár a társadalom túlnyomó többsége számára kifizethetetlen volt, majd azzal érvelt az ingyenes tesztek mellett, hogy az emberek már többszörösen kifizették annak díját, például társadalombiztosítási járulékként vagy adó formájában. 

Közgazdászok becslése szerint a tesztek ingyenessé tétele 35-40 milliárd FORINTBA kerülne, ami még mindig olcsóbb, mint a bedőlő ágazatok újraindításának ára.

Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettese állampolgári jognak nevezte az ingyenes tesztet, azt hozva fel példaként, hogy egy négytagú család tesztelése – úgy, hogy a szakemberek két teszt alapján mernek biztos eredményt mondani – 160 ezer forintba kerül. Sokaknál tünetmentesen zajlik le a betegség, amely úgy is képes fertőzni, ha nincsenek látható jelei a kórnak, ezért is van szükség az ingyenes tesztelésre.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője „maximális szomorúságát” fejezte ki amiatt, hogy „a kormány végigaludta és végigjachtozta a nyarat, a valódi problémákkal pedig nem foglalkozott”, most pedig figyelmen kívül hagyja a legsürgősebb teendőket, köztük a széles körben elérhető ingyenes tesztkapacitás megteremtését. Szerinte a jelenlegi helyzet egyértelműen azt mutatja, hogy hiányzik a politikai akarat a lépés megtételéhez, holott ez nem pártpolitikai, hanem népegészségügyi téma.

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője és alelnöke szerint a járvány első hulláma teljesen felemésztette az emberek jelentős hányadának tartalékait, hiszen a kormány magára hagyta őket a védekezésben, miközben nem pótolta kieső munkabérüket. 

Nemzeti konzultáció helyett az árából szájmaszkokat kellett volna küldeni az embereknek, a minél szélesebb körű tesztelés fontosságára hívva fel a figyelmet.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, pártigazgatója értetlenségének adott hangot, miért sajnálja a kormány a pénzt az ingyenes tesztelésre, amikor Orbán Viktor miniszterelnök tavasszal azt közölte, a védekezés büdzséjének nincsen felső határa. Miből telik a rászorulóknak erre a drága tesztre? – tette fel a kérdést, hangsúlyozva, hogy több vizsgálattal hatékonyabban lehet megelőzni a vírus terjedését.

Az ingyenes tesztelés kérdése előkerült az Országgyűlésben, az őszi ülésszak első napján is, ahol Kocsis-Cake Olivio felvetésére Orbán Viktor újra elővette a százmilliárdos érvet, vagyis hogy a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely által vezetett Budapesten több mint százmilliárd forintnyi szabad felhasználású forrás áll rendelkezésre. A kormányfő szerint London, Prága vagy Bécs példáján látni, hogy a városok mindenhol segítik a saját költségvetésükből a turisztikai vállalkozásokat, ezalól Budapest az egyetlen kivétel. Azt, hogy Budapestnek ennyi pénze lenne, főpolgármesterként Karácsony Gergely Orbán Viktor és a Magyar Államkincstár felvetésére is cáfolta már.  • Vennék
  • Hírek