Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Hét és fél évet kapott Drajkó Miklós, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal volt elnökhelyettese

2020.09.21. 18:04

Többéves börtönbüntetéseket szabott ki hétfőn a Fővárosi Törvényszék egy félmilliárdos csalássorozat ügyében, amelyet annak idején Gőgös Zoltán robbantott ki uniós agrártámogatásokkal kapcsolatos csalások és visszaélések miatt. Az ügynek összesen 118 vádlottja van. A Fővárosi Törvényszék nagyrészt a vádnak megfelelően hétfőn megállapította 115 bűnösségét. Egy vádlott az eljárás során elhunyt.

A vádlottak között van többek közt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal  (MVH) volt elnökhelyettese, Drajkó Miklós, valamint Hörömpő Nándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egykori főigazgatója is. 

Az ügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt emelt vádat. Köztük van Hörömpő Nándor (43), aki az uniós agrártámogatások kifizetésével foglalkozó hivatali rendszerben dolgozott vezető beosztásban, 2011-től a támogatások jogosulatlan megszerzéséért bűnszervezetet épített ki. Célja azoknak a terület alapú támogatásoknak a megszerzése volt, amelyekre jogszerű földhasználók nem terjesztettek elő igényt.

Az ítélet szerint Hörömpő Nándor 2012-ben bevonta a bűnszervezetbe Drajkó Miklós (60), vezető beosztású kollégáját, aki később maga is kialakított egy külön, szervezett elkövetői kört. A két bűnszervezet 2011–2012-ben több mint ötszázmillió forintos vagyoni hátrányt okozott, és ennek mintegy kétszeresét akarta a továbbiakban megszerezni, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azonban 2013-ban leleplezte a bűnszervezetet. A törvényszék elsőfokú ítéletében a hatvanéves férfit hét és fél év börtönre, nyolc év közügyektől eltiltásra és hatmillió forint pénzbüntetésre, a negyvenhárom éves férfit nyolc év tíz hónap börtönre, hárommillió forint pénzbüntetésre és kilenc év közügyektől eltiltásra ítélte, és sok további vádlottat ítélt letöltendő, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre, vagy sújtott pénzbüntetéssel, továbbá több mint százmillió forint értékben vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt tart fenn a perorvoslati nyilatkozata megtételére, így az elsőfokú ítélet nem jogerős – közölte a Fővárosi Főügyészség.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek