Koronavírus: ma lépnek életbe az új szabályok

2020.09.21. 07:01

Mától kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint az ügyfélfogadási irodákban is. Ugyancsak mától van érvényben, hogy 23 óra után minden vendéglátó- és szórakozóhely bezár, ahogyan az is, hogy tizennégy nap helyett csak tíz nap a hatósági házi karantén időtartama.

A kormány szeptember 16-án döntött arról, hogy a mai naptól szigorúbb szabályok lépnek életbe. Eszerint kiterjesztik a maszkviselésre hozott rendelkezéseket a fentebb említett szabályok szerint, 23 óráig lehetnek nyitva a szórakozóhelyek, a koronavírusteszt ára nem lehet több 19 500 forintnál, illetve október 1-jétől nemcsak a gyerekek lázát mérik majd az iskolákban, hanem a pedagógusokét is. Müller Cecília pénteki nyilatkozata szerint nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani.

Hétfőtől kötelező lesz a maszkviselés a bevásárlóközpontokban, a mozikban, színházakban, múzeumokban, könyvtárakban, a postai és egyéb ügyfélszolgálatokon is, továbbá a tömegközlekedési eszközökön túl azok megállóiban, váróhelyiségeiben is, valamint a sportlétesítményekben. A rendelkezés értelmében az arc eltakarására a sál már nem lesz elegendő, szabályos maszkot kell viselni. A szabályok be nem tartását szankcionálhatják, az üzemeltetők, működtetők maguk is felszólíthatják az illetőt a maszkviselésre, de rendőri segítséget is kérhetnek. Ezenkívül a kormányhivatalok népegészségügyi szakemberei is ellenőrizhetnek

– nyilatkozta az országos tisztifőorvos, hozzátéve, hogy az új rendelkezésekkel nem a mindennapi élet korlátozása a cél, de az eddigi szabályokat szigorúbban kell venni.

A szabályok értelmében a MÁV és a Volánbusz is mától szigorít, a maszkokat már felszállás előtt fel kell venni, sőt, már a vasútállomáson vagy megállóhelyen is viselni kell, illetve minden olyan helyiségben, ahol közlekedési eszközre várnak. A hat év alatti gyermekeken kívül a szabály mindenkire vonatkozik. A szabályszegőkre bírságot szabnak ki, illetve kizárhatják az utazásból, szembeszegülés esetén pedig rendőri intézkedést is kérhetnek. 

Szintén a mai naptól változik a karantén ideje: hétfőtől tizennégy helyett tíz nap lesz a kötelező időtartam. Müller Cecília tegnap részletezte: az eddigi tapasztalatok és a nemzetközi gyakorlat alapján úgy látják, hogy tíz nap elegendő a koronavírusos tünetek felismerésére, hiszen a lappangási idő öt-hat nap.

A szakemberek szerint december-január körül éri el a csúcspontját a járvány. Kérik, hogy 

  • tartsuk a szociális távolságot,
  • gyakran és alaposan mossunk kezet,
  • akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be,
  • bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát,
  • az iskolákba és óvodákba októbertől a tanároknak és a diákoknak csak testhőmérséklet-mérés után lehet belépni.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.  • Hírek
  • Hírek