Nyomozás indulhat Járóka Lívia egyesületének pénzügyei miatt

2020.09.21. 15:44

Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelte Vadai Ágnesnek, a DK alelnökének azon hozzá intézett kérdését, hogy Járóka Lívia fideszes EP-képviselő valóban saját magát, valamint családtagjait fizette-e ki a 35 millió forintos, hátrányos helyzetű fiatalokat felkaroló egyesületének adott állami támogatásból.

Valóban valós tevékenység nélkül került 35 millió forintos állami támogatás egy része a Fidesz EP-képviselőjéhez és családjához, abból a pénzből, amit hátrányos helyzetű roma fiatalok felkarolására és futballoktatására kapott?

– tette fel a kérdést Vadai Poltnak címzett szeptember 4-i levelében.

Vadai írásbeli kérdését egy augusztusi újságcikk értesülésére hivatkozva intézte a legfőbb ügyészhez. Polt mostani válaszában Vadai levelét

feljelentésként kezelve az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészséghez továbbította.

A 2016-os támogatás miatt Hadházy Ákos országgyűlési képviselő szólította fel elsőként Járókát, hogy tisztázza, pontosan mire használta fel egyesülete, a Járóka Lívia Tehetségmentő Egyesület az állami forrásokat. A 25 és 10 millió forintos összegeket Járóka szervezete

hátrányos helyzetű roma gyerekek focioktatására kapta.

A JALTE közösségi oldalán így számol be az egyesületi célokról: „A szegénységből való kitörés elősegítése, az egészséges életre nevelés, a pozitív identitástudat kialakítása, a bűnmegelőzés és az áldozattá válás megelőzése mellett, a szurkolói attitűdök megváltoztatása és a stadionokon belüli fair szurkolás feltételeinek elmozdítása is célja kezdeményezésünknek.”

Mint később kiderült, Járóka valóban beindított egy futballprogramot Tiszavasváriban, ahol a helyi szakmunkásképző diákjainak egy része vehetett részt a felzárkóztató futballedzéseken. Az elszámolásból azonban kiderült, hogy

a támogatás egy jelentős része Járókánál, illetve családtagjainál landolt.

Az igazgatói, a stratégiai igazgatói, illetve a koordinátori posztot az EP-képviselő, a férje és a testvére töltötte be, továbbá jelentős pénzeket költöttek irodabérlésre, adminisztrációra és PR-ra is.

Kapcsolódó

Vita Járóka Lívia megválasztása körül

A liberális EP-frakcióban kommunikációs zavar alakult ki arról, hogy meg lehet-e szavazni egy fideszes politikust az Európai Parlament alelnökének.