Szigorodnak a feltételes szabadságra bocsátás feltételei

2020.09.21. 20:20

A hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatainak fokozottabb védelme érdekében szigorodik az elkövetők feltételes szabadságra bocsátásának feltétele.

A törvényjavaslat hétfői parlamenti vitájában a szigorítást ismertető Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára elmondta, hogy a legsúlyosabb, az emberi életet szándékosan támadó bűncselekmények elkövetőit – amennyiben határozott ideig tartó szabadságvesztésüket töltik – nem lehet feltételesen szabadságra bocsátani. Ide tartozik a kiemelt tárgyi súlyú bűncselekmények kísérlete is – olvasható az MTI közleményében.

Az abszolút kizárással érintett kör mellett a közel ilyen tárgyi súlyú bűncselekmények esetén is indokolt a szigorítás, hogy főszabályként kizárhassák a feltételes szabadságra bocsátást.

A feltételes szabadságra bocsátás a szabadságvesztésre ítélt számára adható olyan kedvezmény, amely lehetővé teszi, hogy a tényleges fogva tartás ideje az ítéletben kiszabott büntetés tartamánál rövidebb legyen. A tényleges végrehajtással töltött idő lerövidítése törvényben rögzített lehetőség, amely a fogvatartottal kapcsolatos bizonyos feltételek megléte esetén alkalmazható.