Itt az új eljárásrend, teszt sem kell, hogy hivatalosan koronavírusosnak minősítsen a háziorvos

2020.09.21. 17:34

Új eljárásrendet adott ki hétfőn a járvány kezelésére Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az egészségügyért felelős miniszter – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Eszerint PCR-tesztet kötelezően csak abban az esetben kell kérni, ha a páciensnek vannak tünetei, ezen felül pedig koronavírus-fertőzött területen járt, vagy szoros kapcsolatban volt egy igazolt fertőzöttel.

Az eljárásrend alapján a fertőzést PCR-teszt nélkül, a mutatott tünetek alapján is megerősítheti a háziorvos,

azonban a különböző módon diagnosztizált betegek nyilvántartása eltérő.

Így  vagy úgy, az esetet jelenteni kell a központnak, de amíg a PCR-teszttel igazolt fertőzötteknél a betegség kimenetelét – meggyógyult vagy meghalt –, illetve a kórházból történt elbocsátás idejét is fel kell tüntetni, ha valakit csak tünetek alapján diagnosztizáltak, akkor a fentieket nem kell jelenteni.

Ugyanígy a tünetek alapján diagnosztizáltak, azaz valószínűsített fertőzöttek esetén a beteg otthoni elkülönítésére a háziorvos utasít. Hatósági intézkedésre ugyanis csak a teszttel igazolt fertőzöttek esetén van mód.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét