Hat ember halt meg idén a szén-monoxid miatt

2020.09.22. 13:28

A katasztrófavédelem frissítette a legális, megbízható szén-monoxid-érzékelők listáját. Új termékekkel bővült a pozitív lista: egy szén-monoxid-érzékelő a „nem megfelelő” kategóriából átkerült a megfelelő berendezések közé, emellett a szakemberek még négy terméket ítéltek meg úgy, hogy biztonságosan figyelmeztetheti a háziakat a mérgező gáz jelenlétére – közölte honlapján a katasztrófavédelem. A teljes frissített lista már elérhető.

A számos figyelmeztetés és hatósági közlemény, illetve különféle baleset-megelőzési anyagok ellenére máig a szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset Magyarországon. A tűzoltók szakvéleménye szerint ez leginkább azért van, mert gyakran helytelenül, szabálytalanul használják az emberek a különféle tüzelőberendezéseket, legyen szó kéményről, kályháról, kandallóról, illetve gázsütőről, gázszárítóról, valamint gázkazánról és gázüzemű vízmelegítőről. A baj forrása lehet a szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és karbantartás elmulasztása vagy a szellőzőelemek lezárása is.

A hibás készülék működésekor mérgező gáz szabadul fel, amely színtelen, szagtalan, a levegőnél alig könnyebb, nem irritáló, ráadásul másodpercek alatt eszméletvesztést okozhat. Az idén eddig 595 szén-monoxid-mérgezéses esethez riasztották a tűzoltókat, az érintett ingatlanok nyolcvan százalékában volt érzékelő. Az esetek során hat ember vesztette életét és 183-an sérültek meg.

Untitled-3
Fotó: katasztrofavedelem.hu

A katasztrófavédelem hosszú évek óta kampányol azért, hogy minél több otthonba kerüljön bevizsgált, hatóságilag engedélyezett szén-monoxid-érzékelő. A katasztrófavédők felhívják a figyelmet, hogy a viszonylag kis befektetéssel megvásárolható berendezésekkel minimális fenntartási költség mellett akár öt-hét évre is biztonságosabbá tehetők a lakások.