Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza

D  AS20200828009
2020.09.22. 16:33

A kormány harcot hirdetett a hatóságok megkerülésével lerakott és évtizedek óta halmozódó szemét ellen – jelentette ki Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. A program során megtisztítják a leginkább szennyezett országos közút- és vasúthálózatot, a nemzeti parkokat és a folyókat, illetve az önkormányzatok illetékességi területét.

Az államtitkár emlékeztetett, Kaposváron kezdődött a program települési önkormányzatokat érintő része.

Ennek az „országmegtisztítási műveletnek” az első része az a próbaidőszak, amelyben minden közreműködő szervezet kijelölt egy-egy pilothelyszínt, ami az önkormányzatok esetében valamennyi településtípus esetében megtörtént.

A kistelepülések közül a belügyminiszter javaslatára Füzért választották ki, mert „szeretnénk azt megnézni, hogy a különböző településtípusok, különböző szennyezett helyek esetében milyen metodikát érdemes alkalmazni” – fogalmazott Boros Anita. Hozzátette, hogy a próbaidőszakban nagyon fontosak az egyes települések által összegyűjtött tapasztalatok.

Boros Anita kitért arra, hogy ebben a munkában segítséget nyújt a folyamatos fejlesztés alatt álló HulladékRadar applikáció, amelyben GPS-koordinátákkal, illetve fényképekkel jelölhető meg az illegálisan elhelyezett szemét bárhol az országban.

Eddig több mint háromezer bejelentés érkezett, nagy mennyiségű szemetet jelzett a lakosság például az erdőkből és a bányatavakból, így a mentesítési munka várhatóan több évig is eltarthat – fűzte hozzá.

Horváth Jenő, Füzér polgármestere (Fidesz–KDNP) a sajtótájékoztatón elmondta, a sok esetben a még az 1960–70-es években, a patakmedrek mentén elhelyezett hulladékot a csapadék a földdel együtt bemossa a vízfolyásokba, így felhalmozódott szemét esetenként még a medret is más irányba terelheti.

A Bisó-patak teljes hossza Natura 2000-es besorolású természetvédelmi terület, a patak tisztaságán a füzéri vár mellett több községi műemlék jellegű épület védelme is múlik – tette hozzá a településvezető.

(Borítókép: Szemetet szednek a MÁV Zrt. munkatársai a Tisztítsuk meg az Országot! program sajtótájékoztatója után a Rákos vasútállomás rakodóterületén 2020. augusztus 28-án. Megkezdõdött a Tisztítsuk meg az Országot! projekt második lépése a belföldi vasútvonalak környékének megtisztítása az illegális hulladéktól a MÁV Zrt. közremûködésével.

MTI/Kovács Tamás)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla