Bernát, Felícia
EUR 384,12 Ft
USD 364,39 Ft
8 °C
30 °C

Felszívja az Orbán-kormány a határontúli tehetségeket, jönnek a jó tanulók és a jó sportolók

2020.09.22. 18:05 Módosítva: 2020.09.23. 18:29

A Potápi Árpád János vezette Nemzetpolitikai államtitkárság Jó tanuló, jó sportoló című felhívást tett közzé a határon túli magyar iskolák körében tehetséggondozásra. A felhívásra több százan jelentkeztek.

HTM magyar. forrás: facebook.com

A pályázatra – amely a „2020 az erős magyar közösségek éve” része – 247 külhoni magyar fiatal nyújtotta be jelentkezését. A felhívást finanszírozó intézmény az a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., amely a határon túli magyar programokat támogatja.

A program célja megtalálni és bemutatni azokat a külhoni fiatalokat, akik a tanulás mellett valamely sportágban is kiemelkedő teljesítményt értek el, ezáltal példaként szolgálhatnak saját közösségük és az összmagyarság számára.

A felhívásra 2020. augusztus 31-ig lehetett jelentkezni a kiváló tanulmányi átlag és kimagasló sporteredmények igazolásával. A pályázatra mind a hat külhoni régióból érkeztek jelentkezők: Erdélyből 159, a Vajdaságból 40, a Felvidékről 36, Kárpátaljáról 8, Horvátországból és a Muravidékről pedig 2-2 pályázat, illetve jelölés érkezett.

A pályázók között a legnépszerűbb sportág a labdarúgás volt, de sokan jelentkeztek a sí, a tenisz, az atlétika, a jégkorong, az úszás és a karate területén elért kiváló eredményekkel is. A felhívásra 8 és 24 év közötti diákok pályáztak, a jelentkezők átlagéletkora 14 év.

Még tart az elbírálás, viszont akik felvételt nyernek, megkapják „Az év külhoni magyar jó tanulója, jó sportolója” címet és fejenként 300 ezer forint összegű pénzjutalmat – közölte az Nemzetpolitikai államtitkárság.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek