Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Késnek a vonatok, mert az utasok nem hajlandók maszkot hordani

2020.09.22. 16:43

A maszkviselés szabályainak megsértése miatt az elmúlt héten tízszer, összesen 172 percet késtek a vonatok. A MÁV közleményében rávilágított, hogy hiába kötelező maszkot viselni a vonatokon, ez nem igazán érdekli az utazóközönséget, hiszen egy hét alatt tíz esetben kellett intézkedniük jegyvizsgálónak azért, mert néhány utas nem viselte a védőeszközt.

Négy elővárosi vonalon – a pusztaszabolcsi, a szolnoki, az esztergomi és a váci vonalon – félórás késést okozott az utasok figyelmetlensége vagy nemtörődömsége.

Egy balatoni vonaton egy utas

megütötte a vezető jegyvizsgálót,

mert az figyelmeztette a kötelező maszkviselésre. Mivel a jegyvizsgáló sérülése miatt orvost kellett hívni, a vonat nem közlekedett tovább, a vasúttársaság pedig feljelentést tett. 

Kiemelték: ezekből az esetekből jól látható, hogy aki a felszólítás ellenére sem tartja be az előírásokat, nemcsak a maga és utastársai egészségét veszélyezteti, hanem felesleges, elkerülhető bosszúságot is okoz a vonaton közlekedőknek.

Hozzátették: a szeptember 18-án megjelent kormányrendelet értelmében szeptember 21-től a maszk használata már nemcsak a vonatokon, hanem az állomásokon is kötelező.

ezek alapján kötelező a maszk használata a váróteremben, az aluljáróban, a zárt felüljáróban, a pénztárcsarnokban, valamint a budapesti fejpályaudvarok esetén a vágánycsarnokban.

A vasúttársaság a nyitott peronokon, továbbá a nyitott felüljárókon is javasolja mind saját, mind utastársaik egészségének védelmében a maszkhordást.

A rendelet a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenkire vonatkozik, és a vasúttársaság minden olyan utasát kizárja az utazásból, aki nem a rendeletben előírt módon viseli az orrot és a szájat eltakaró maszkot.