Menczer Tamás szerint azért szivárognak még dokumentumok a KKM-ből, mert Szijjártó Péter nem rúgott ki elég embert

2020.09.22. 20:37

Az Orbán-kormány kommunikációjáról meglehetősen sokat eláruló megjegyzéssel intézte el Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az ATV-ben azt a kérdést, hogyan kerülhetett nyilvánosságra az a levél, amelyben Magyar József helyettes államtitkár levélben kérdezte az EU-tagországokban működő magyar nagykövetségeket, hogy tudomásuk van-e magyar újságíróknak szervezett szakmai továbbképzésekről. A politikus az Egyenes Beszéd vendége volt hétfőn . Rónai Egon műsorvezető kérdésére, miszerint a kiszivárgott levél arról tanúskodik, hogy az Orbán-kormány listázza az újságírók külföldi útjait. Erre Menczer Tamás úgy válaszolt,

úgy látszik, külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert, még mindig szivárognak dokumentumok.

Szerinte mind a szándék, mind a tudás hiányzik részükről a listázáshoz, azonban nyilvános adatokból az derült ki, hogy „egyes Soros-szervezetek”, például a Transparency International nevű szervezet szervez ilyen érzékenyítő kurzusokat.  A helyzetet súlyosbítja – vélte a politikus, hogy a kurzusok együttműködő partnereként különböző budapesti nagykövetségek is fel vannak tüntetve. Politikai ügynek tekintem, hogy ha Soros György finanszíroz médiakurzusokat baloldali újságíróknak – mondta .

Magyar József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkáraként júniusban  „Tájékoztatás kérése magyar újságírók szakmai látogatásairól a fogadó országban” tárgyú levélben kérdezte az EU-tagországokban működő magyar nagykövetségeket, hogy van-e tudomásuk magyar újságíróknak szervezett szakmai továbbképzésekről. Ezen túl a résztvevők személyéről is tájékoztatást kért.