Neten vásárolj, ne erdőből tűzifát

2020.09.22. 19:15 Módosítva: 2020.09.23. 18:28
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) online felületen segíti a tűzifavásárlókat. A kereslet és kínálat azért került át az online térbe, hogy a hatóság megfékezze a fatolvajokat.

A Nébih online felületet hozott létre, tuzifatokosan néven, ahol a vásárlók könnyen és átlátható módon informálódhatnak a lakóhelyük közelében elérhető kínálatról. Hirdetői oldalról ügyfélkapus azonosításhoz kötött a rendszer használata. Céljuk megakadályozni az illegális, erdőirtásból származó tűzifát kínáló csalókat.

Az elmúlt években számos vásárlót vertek át a hirdetésekben alacsony árat ígérő, majd fizetés után, az áru leszállítása nélkül kámforrá váló csalók. Ráadásul a tilosban járók generálta ár és hirdetési verseny a tisztességes erdőgazdálkodók, kereskedők munkáját is jelentősen megnehezítette.

Az Agrárminisztérium támogatásával létrejött online piactér ügyfélkapus azonosításhoz kötött. Ennek köszönhetően csak beazonosítható, a faanyagterméklánc-felügyeleti (EUTR) nyilvántartásban szereplő erdőgazdálkodók, vállalkozások tudnak hirdetést feltölteni, így zárva ki az illegális fakitermelésből élő csalókat.

A vásárlók a felületen megtalálhatják a lakóhelyükhöz legközelebb eső kereskedőket, ezáltal is minimalizálva a szállítási költségeket. A rendszer másik fontos, egyedülálló előnye, hogy lehetővé teszi a különböző feldolgozási formában és kiszerelésben értékesített tűzifa termékek (például ömlesztett, kalodás, big-bag, sarangolt) árainak összehasonlítását.