Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Rácsok mögé került a koronavírus

DEGER20081003076
2020.09.22. 18:24 Módosítva: 2020.09.23. 18:28
Csaknem negyven rab fertőződött meg a szegedi Csillag börtönben. Őket átszállítottak a rabkórházba, ahol karanténba kerültek. A fogvatartók megbetegedéséről egyelőre nincs szó.

A délmagyar vidéki online portál a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságára (BvOP) hivatkozva tette közzé a hírt. A BvOP megerősítette azt is, hogy a fertőzötteket átszállították Tökölre, a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházába, ahol karanténba kerültek. 

A rabok a börtön nagyfai telephelyén fertőződtek meg, valamennyien tünet- és panaszmentesek. A szegedi börtön teljes épületét fertőtlenítették. A börtönökben egyébként továbbra is látogatási tilalom van, az elítéltek csak telefonon, vagy internetes hívásokkal tarthatják a kapcsolatot a hozzátartozóikkal. 

BvOP tájékoztatása szerint minden börtönben kijelölték az elkülönítő helyiségeket, az intézetekbe újonnan érkező fogvatartottak pedig minden esetben járványügyi vizsgálaton esnek át. A napi többszöri kézmosás, valamint a kézfertőtlenítés is biztosított, valamint minden fogvatartott mosható, fertőtleníthető textil szájmaszkot kapott – írták korábban. 

A nagyfai telephelyen lévő fogvatartottak nemcsak a négy fal között tengetik életüket, hanem szigorúan ellenőrzött körülmények között mezei munkákat végeznek, nádat aratnak, ezért a fogvatartóik között is lehet majd fertőzött. 

(Borítókép: A Szegedi Fegyház és Börtön közismert néven a Csillag börtön.  

MTI Fotó: H. Szabó Sándor)