A megyeszékhelyeken várható leginkább a koronavírus terjedése

2020.09.23. 12:32

Szombathelyen, Zalaegerszegen, Veszprémben, Kaposváron, Szekszárdon, Pécsett, Békéscsabán és Egerben is növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ heti jelentéséből. Az intézet kiemelte, hogy a koronavírus vízzel, szennyvízzel az eddigi vizsgálatok alapján nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen.

A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4–10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása

– olvasható a jelentést ismertető közleményben. Hangsúlyozzák, hogy bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát. Figyelmeztetnek, hogy kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, és lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, ahol pedig nem lehet, ott viseljünk orrot és szájat eltakaró maszkot. Viseljük maszkot az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, gyakran és alaposan mossunk kezet, akinél pedig külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be.