Eszter, Eliza
EUR 382,91 Ft
USD 356,56 Ft
14 °C
24 °C

Az őszi érettségiket rendben megtartják

2020.09.23. 08:31

Normál menetrendben zajlanak majd az őszi érettségi vizsgák a tervek szerint, persze szigorú óvintézkedések mellett – mondta el a Magyar Nemzetnek adott interjúban Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke.

Az állami köznevelési intézményeket fenntartó tankerületek irányításáért felelős hivatal vezetője a lap szerdai számában közölte: a korábbi őszi időszakokhoz képest az idén magasabb lesz a vizsgázói létszám.

A szokásosnál több lesz az emelt szintű érettségi, és most vizsgáznak azok is, akik előre hozott érettségit akartak tenni tavasszal, de akkor nem lehetett azokat megtartani. A nagy vizsgázói létszámú iskolákban tanítás nélküli munkanapok is lehetnek az érettségi időszakában annak érdekében, hogy elkerüljék a zsúfoltságot az épületekben, és tartható legyen a védőtávolság. Egyelőre nincs szó arról, hogy ne tartanák meg a szóbeliket.

– írja az MTI a cikkre hivatkozva. 

Szó esik arról is, hogy a hibrid oktatásról a járvány második hullámához érve is megoszlanak a szakmai vélemények. Ugyanakkor ez a hibrid rendszer most is működik, hiszen amelyik osztály karanténba kerül, az arra az időre tantermen kívüli, digitális munkarendben folytatja a tanulást. Tapasztalataik szerint az emberek többsége a hagyományos oktatást szeretné ebben a tanévben is, azonban egyre több helyen jut be az iskolába a fertőzés. Van, ahol az egész intézményt átállították digitális munkarendre, másutt csak egy tagozatot vagy egy-két osztályt.

Nem mi döntjük el, hogy hány osztály kerül karanténba, ez minden esetben a kontaktkutatástól függ” – emelte ki Hajnal Gabriella. Tájékoztatása szerint a tankerületi fenntartású iskolák fegyelmezetten betartják a járványügyi óvintézkedéseket, nem tapasztalható pánikhangulat az intézményekben, az intézkedések mára a mindennapok részévé váltak. A tankerületeknek tanévkezdéskor már rendelkezésére álltak a fertőtlenítőszerek, és érkezik az intézményekbe az operatív törzs által biztosított mennyiség is, ismertette Hajnal Gabirella, hozzátéve, tavalyhoz képest 12 ezer fővel, 120 ezerre emelkedett a tankerületi fenntartású intézmények dolgozói állománya. Jelenleg 84 483 pedagógus dolgozik ezekben az iskolákban, mintegy kétezerrel több, mint 2019-ben.

Hajnal Gabriella kitért arra is, hogy az iskolák zömének sikerült iskolaőrt találni, de van néhány intézmény, ahova még keresik a megfelelő szakembert. Jelenleg is zajlanak a képzések. A Klebelsberg Központhoz eddig szinte csak kedvező visszajelzés érkezett a tevékenységükről az iskoláktól – tette hozzá, ahogyan azt is, hogy zökkenőmentesen zajlik a módosított Nemzeti Alaptanterv bevezetése. Megfogalmazása szerint a módosított alaptanterv nem alapjaiban rengeti meg a világot, inkább módszertanban, szemléletben és bizonyos tananyagrészek, témakörök átcsoportosításában történt változás, illetve megnőtt a pedagógusok szabadsága a tananyag tervezésében is. A tankönyvek késedelmes érkezésére nem volt panasz az idén, és az ingyenes tankönyvek mellett 106 ezer tanszercsomagot is sikerült kiosztani a rászoruló diákoknak, 765 millió forint értékben – adta hírül az elnök. 

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla