Trócsányi Lászlóból elnök lett

2020.09.23. 10:37

Trócsányi László egyetemi tanárt, volt alkotmánybírót, nagykövetet, igazságügyi minisztert választotta elnökké a Magyar Jogász Egyesület küldöttgyűlése. A részvételi arány magas volt az online döntéshozatali eljárásban, többen vettek rajta részt, mint a tavaszi rendes küldöttgyűlésen és a 2018-as választói küldöttgyűlésen.

A választásról még február végén határozott az elnökség, miután elhunyt Sárközy Tamás elnök. Áprilisra be is fejeződött a jelöltállítási folyamat. A tavaszi veszélyhelyzeti szabályok szerint a választást csak elektronikus úton lehetett volna lebonyolítani, ám sok elnökségi tag az élő szavas voksolást preferálta, így a jelölt javaslatára a választói küldöttgyűlést őszre halasztották. A feléledő járvány azonban ismét közbeszólt, és az elnökség kényszerűen az elektronikus döntéshozatal mellett határozott.

Az elnök tisztségét a járvány felívelésének idején veszi át, tehát a korábbi »sikerágazatok«: vándorgyűlések, megyei jogásznapok és jogászbálok, a szakosztályi ülések eredményeire és élményeinek hatására a közeljövőben aligha számíthat

– olvasható a Magyar Jogász Egylet honlapján. Az új elnök ezt írta a tagságnak:

Az Egylet több mint százéves fennállása a bizonyíték arra, hogy mindig úrrá tudott lenni a nehézségeken. Így lesz ez a jövőben is. A jog szolgálata, »életünket adni az igazságért« – szól a híres mottója szegedi alma materemnek – egy felelősséggel járó, szép hivatás. A jogászoknak – legyenek jogalkalmazók, közigazgatási szakemberek vagy a tudomány képviselői – nap mint nap meg kell felelniük a közbizalom által támasztott elvárásoknak. Számomra zsinórmértékül szolgál az egykoron üldözött, majd rehabilitált igazságügyi miniszter, Vladár Gábor egy gondolata a jogról: »A jog nemcsak az ész, hanem a szív dolga is.« Azaz a jog nem csupán rendszer, struktúra, hanem kultúra, ethosz, amely arra szolgál, hogy az emberek élete jobb legyen általa. Omne ius hominum causa constitutum est – A jog az emberért van, a jogász pedig a jogért – ez identitásunk alapköve.