A medvék jól vannak, a jogászokra várnak

D ABA20110522031
2020.09.24. 15:13
A kiemelten védett állatok ellátása zavartalan a Veresegyházi Medveotthonban, a szerződések és hatósági engedélyek frontján viszont teljes a katyvasz.

Amint arról az Index korábban beszámolt, a Veresegyházi Medveotthont üzemeltető azonos nevű kft.-vel az önkormányzat nem hosszabbított szerződést, így szeptember 16-ától ex lex állapot alakult ki: a cégnek hivatalosan nincsen megbízása az állatkert működtetésére, az önkormányzatnak viszont nincsenek engedélyei a fokozottan védett állatok tartására.

Jelenleg állóháború alakult ki a felek között, amit a Pest Megyei Kormányhivatal friss határozata próbál praktikusan kezelni. A hivatal leszögezi, hogy

az állatok folyamatos ellátása alapvető prioritás,

és mivel a Medveotthon leváltott vezetőjének cége rendelkezik egyedül működési engedéllyel, amely 2024 május 31-ig érvényes, a lejárt szerződés ellenére is neki kell gondoskodnia a medvék és egyéb állatok tartásáról. Ehhez a veresegyházi önkormányzatnak pedig

kötelessége biztosítani a költségvetési hátteret. 

Tehát jelenleg egy olyan üzemeltető gondozza az állatokat, amelynek nincsen erről élő szerződése, és egy olyan önkormányzatnak kötelessége finanszírozni mindezt, amelynek szintén nincsen élő szerződése erre. A kormányhivatal határozata ellen fellebbezésnek helye nincs.

Kuli Bálint, az állatkert (fél)hivatalos vezetője az Indexnek elmondta,

szerződés híján az önkormányzat akkor sem tudna most pénzt utalni neki, ha akarna, de egyébként nem is akar,

tegnap járt ugyanis Pásztor Béla polgármesternél, aki hajthatatlannak mutatkozott a szerződés indoklás nélküli felbontása ügyében. Kuli megnyugtatott mindenkit, hogy az állatok ellátása zavartalan. Hozzátéve, hogy egyelőre saját zsebből kénytelen finanszírozni mindezt, és amire lehet, részletfizetést, illetve hitelt kért. Álláspontja szerint talán csak egy per rendezheti véglegesen és egyértelműen a mostani kusza helyzetet. 

A huszonkét éve működő állatkert több mint harminc medvének ad otthont, de farkasokat és rénszarvasokat is láthat ott az évi uszkve 200 ezer látogató. 

(Borítókép: Barnamedve fekszik kifutójában a Veresegyházi Állatkert és Medveotthonban. MTI Fotó: Manek Attila)