Akcióban az új magyar harckocsik

DVAST20200924103
2020.09.24. 17:49

A nemzetközi katonai együttműködést gyakorolják a Brave Warrior hadgyakorlat során a Bakonyban. A szeptember eleje óta tartó, pénteken befejeződő gyakorlat a NATO-elvek szerinti minősítő gyakorlatra készíti fel a katonákat – tudósított az MTI az MH Harckiképző Központ központi gyakorló- és lőtér Nullponti figyelőpontján tartott csütörtöki szakmai bemutatójáról.

Legoza Bálint ezredes, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnokhelyettese elmondta:

a Brave Warrior 2020 hadgyakorlatban 1500 ember és 500 jármű, köztük gyalogsági harcjárművek, páncélozott szállító harcjárművek és harckocsik vesznek részt.

A gyakorlat során a honvédek bemutathatták a Lynx gyalogsági harcjárműveket, melyek magyarországi gyártásáról itt írtunk. A Lynx egészségügyi, parancsnoki és felderítő változatúvá építhető át.   

A gyakorlat során megfigyelhetők voltak a digitális katonaprogram eddigi eredményei is, melynek célja a haderő felkészítése a 21. századi hadviselésre.

A program lényege, hogy informatikai és elektrooptikai eszközök használatával gyors és pontos információáramlást tesz lehetővé.

A NATO-gyakorlaton a magyarok mellett szlovák, román és amerikai katonák is részt vesznek.

A csütörtöki bemutató során a magyar katonák harcát követhették a jelenlévők, a gyakorlat célja az volt, hogy ellenséget lassítsák, kedvező irányba tereljék, és minél több veszteséget okozzanak számukra.

(Borítókép: Mi–24 típusú harci helikopter a Brave Warrior 2020 nemzetközi hadgyakorlaton a Veszprém megyei Hajmáskér közelében 2020. szeptember 24-én Fotó: Vasvári Tamás / MTI)  • Tippek
  • Biztosítás