Orbán: A kvóta átnevezése nem áttörés

2020.09.24. 16:15

Ursula von der Leyennel tartott másfél órás tárgyalása után tartott közös sajtótájékoztatót Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawieczki lengyel és Andrej Babiš cseh miniszterelnök Lengyelország uniós képviseletén.

A magyar miniszterelnök szerint, ami a menekültpolitikát illeti, az unió kormányának hangneme javult a korábbiakhoz képest, érdemi változást ez viszont nem jelent, mivel – szavai szerint – ez mindössze annyi, hogy „az unió a migráció kezelésén akar javítani”.

Ezzel szemben a magyar álláspont viszont az, hogy a bevándorlást meg kell állítani.

Az unió feladata Orbán szerint az volna, hogy a

jogszerű belépést megelőzően ne lehessen az Európai Unió határait átlépni.

Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök az unió külső határainak szigorúbb védelme mellett érvelt, és hangsúlyozta, hogy– Szíriát kiemelve a küldő országoknak kell segíteni, megakadályozva így a migráció újabb hullámát.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök előremutató fejleményként tekint rá, hogy a bizottság beépítette javaslatába a V4-ek álláspontját az általános és kötelező kvótarendszer tarthatatlanságáról, és a magyar menekültügyi javaslatokkal egyetértve és azokat pontonként kiemelve támogatásáról biztosította. Külön kiemelte, hogy a kvótarendszer semmiféle enyhébb verziója nem elfogadható, a migrációt menedzselés helyett meg kell állítani, valamint azt is, hogy rendes menekültügyi eljárás lefolytatása után lehessen csak belépni az Európai Unió területére. 

(MTI)