Az alapjövedelemért gyűjt aláírásokat a Párbeszéd

2020.09.25. 12:54

A Párbeszéd pénteken elindította az alapjövedelem bevezetéséről szóló európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtő kampányát Budapesten.

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke a Blaha Lujza téren felállított aláírásgyűjtő stand előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte:

az alapjövedelem bevezetése orvosolhatja a Magyarországon és az Európai Unión belül meglévő egyenlőtlenségeket, és az egyik legfontosabb pillére lehet az új szociális Európának, egy új szociális demokráciának Magyarországon. Az alapjövedelem alkalmas eszköz arra, hogy a koronavírus-járvány nyomán összetört politikai-gazdasági berendezkedés helyett új, igazságosabb Magyarország és Európa épüljön.

Karácsony Gergely szerint az elmúlt években Magyarországon sokan lettek nagyon gazdagok, óriási magánvagyonok jöttek létre, de ezzel párhuzamosan a magyar társadalom egyharmada létbizonytalanságban él, szegénységben és kirekesztettségben, illetve további egyharmad bármikor kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem tudja fizetni alapvető szükségleteit.

Az alapjövedelem igenis finanszírozható, igenis megvalósítható, nem kell hozzá más, csak politikai akarat

– jelentette ki, hozzátéve, hogy ez az akarat már megvan az emberekben, hiszen a magyar társadalom túlnyomó többsége pártállástól, életkortól és lakóhelytől függetlenül támogatja az alapjövedelem bevezetését.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője közölte:

a következő egy évben Európa-szerte gyűjtik majd az aláírásokat a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséért, amely a Párbeszéd javaslata szerint minden magyar felnőtt számára havi százezer forintos juttatást, a várandós nőknek pedig 150 ezer forintot garantálna, emellett a gyerekek után 50 ezer forintot biztosítana. A Párbeszéd azt is kezdeményezi, hogy nyolc óra munkáért senki ne kaphasson kevesebbet, mint bruttó 250 ezer forint. Egy év alatt egymillió aláírást kell összegyűjteni annak érdekében, hogy a kezdeményezés az Európai Bizottság elé kerülhessen.     • Tippek
  • Bankszámla