Részvételi költségvetés készül Budapesten – év végéig várják az ötleteket

2020.09.25. 17:54

Októberben indul a főváros egymilliárd forintos keretösszegű részvételi költségvetésének ötletgyűjtő fázisa, a legjobb ötletek közül szavazással választanak majd, és ezeket a főváros cégei valósítják meg – közölte Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes pénteken egy budapesti sajtóbeszélgetésen.

A részvételi költségvetést három csoportra osztották: az egyikre félmilliárd forintot biztosítanak, és az ebben szereplő projekteknek egész Budapestet, vagy legalább három kerületet érinteniük kell. Ebben a csoportban két projektet szándékoznak kiválasztani, ezekre maximum 250-250 millió forintot különítenek el.

Kapcsolódó

Van már részvételiségi főpolgármester-helyettes

A momentumos Kerpel-Fronius Gábor felel majd az átláthatóságért, a részvételiségért, az innovációért és a fenntartható fejlődésért.

A másik két csoportba, amelyek keretösszege 250-250 millió forint, szociális, illetve zöldprojektek kerülnek. Az egyes projektekre legfeljebb 50 millió forint nyerhető el – olvasható az MTI-n.

Az október 1-jével induló ötletgyűjtő fázisban arra kérik a városlakókat, hogy fontosnak tartott ötleteiket vessék majd fel az otlet.budapest.hu oldalon. Az érdeklődőktől természetesen nem szakértői szinten kidolgozott ötleteket várnak. Kerpel-Fronius Gábor közölte, az ötletgazdák nem nyernek pénzt, hanem a kiválasztott projekteket finanszírozzák a részvételi költségvetésből.

A főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy a részvételi költségvetés abban próbál segítséget kérni a társadalomtól, hogy azonosítani lehessen, melyek azok a fejlesztési területek, amelyekre a hivatal eddig esetleg nem gondolt.

Az ötleteket december 31-ig várják, majd elemzik őket, és kiválasztják a szavazatokért indulókat. A szavazás a legjobb ötletekre várhatóan jövő márciusban lesz, a nyertes projekteket jövő májustól kezdődően a tervek szerint 2023 decemberéig meg is valósítják.

Nem karbantartási célú ötletekkel lehet pályázni, hanem minőségi változást, illetve fejlesztést eredményezőkkel. További feltétel, hogy az ötletek nagyjából egy éven belül megvalósíthatók legyenek.