Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Kistelepüléseket ellenőrzött az ÁSZ

2020.09.25. 23:34 Módosítva: 2020.09.25. 23:34

Erősíteni kell a kistelepülési önkormányzatok szabályozottságát és korrupció elleni védettségét, a vizsgált önkormányzatok mintegy fele ugyanis nem védett a korrupcióval szemben – tárta fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzése. Az ÁSZ honlapján közölt jelentés szerint a számvevők nyolc önkormányzat által alapított 12 önkormányzati hivatalt és a közös önkormányzati hivatalokat működtető valamennyi, összesen 96 községi önkormányzatot ellenőrzött. A települések állandó lakosainak átlagos száma 2018-ban 393 volt. Az önkormányzatok 2018. évi költségvetési bevételeinek átlagos összege 136 és fél millió forint.

A vizsgált 96 önkormányzatból 45 képviselő-testülete nem rendelkezett szervezeti és működési szabályzattal. A vagyonnyilatkozat-tételre kötelezettek körét további hat önkormányzat nem határozta meg, így az önkormányzatok 53 százalékánál nem volt garantálva 2018-ban a szabályos, átlátható és elszámoltatható működés alapvető feltétele, a közpénz-felhasználás során a korrupció elleni védelem.

Kapcsolódó

Elfelejtettek szólni az ÁSZ elnökének, hogy most állítsa le a lemezt

Bár a világ jegybankjai, kormányai pont azon dolgoznak, hogy ne mélyüljön a válság és az emberek ne fogják vissza a költekezésüket, Domokos László pont az ellenkező irányba megy, és takarékoskodásra szólít fel.

A 12 közös önkormányzati hivatal harmada nem hozott létre szabályszerű szervezeti és működési szabályzatot, az érintett közös önkormányzati hivatalok jegyzői nem garantálták a szabályos, átlátható és elszámoltatható működés feltételeit, azaz így a közös önkormányzati hivatalok nem gondoskodtak a korrupció elleni védelemről a közpénz-felhasználás során.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az ÁSZ 35 önkormányzat polgármesterének tett javaslatokat, ezek alapján kell intézkedési tervet készíteniük.  • Eladnék
  • Hírek