Letartóztatásban lévő szegedi képviselő visszahívását sürgeti a Fidesz

2020.09.25. 15:08

A letartóztatásban lévő Joób Márton, az Összefogás Szegedért önkormányzati képviselőjének visszahívását kérték tisztségeiből a Fidesz–KDNP politikusai a Tisza-parti város közgyűlésének pénteki ülésén.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága indított nyomozást bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt a szórólapterjesztéssel foglalkozó gazdasági társaságot vezető képviselő és hét társa ellen. A gyanú szerint a csoport 2013 és 2017 között, öt éven át fiktív számlázással csaknem 250 millió forint kárt okozott a költségvetésnek. A Kecskeméti Járásbíróság július 30-án elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását, amelyet később 90 nappal meghosszabbított.

A közgyűlés tagjai egyetértettek abban, hogy a politikust megilleti az ártatlanság vélelme, a Fidesz–KDNP képviselői szerint azonban elfogadhatatlan, hogy Joób Márton munkavégzés nélkül vesz fel tiszteletdíjat, körzetének lakói pedig képviselet nélkül maradnak.

Tápai Péter fideszes képviselő azt kérte Botka László polgármestertől, hogy kezdeményezze Joób Márton visszahívását a közgyűlés család-, szociálpolitikai és sportért felelős tanácsnoki posztjáról, valamint a Szegedi Sport és Fürdők Kft. felügyelőbizottságából. Mint mondta, a tanácsnoki tisztségre a polgármester javasolta a politikust, így a visszahívást is neki kellene kezdeményeznie, az önkormányzati cég felügyelőbizottsága pedig a képviselő „akadályoztatása miatt” határozatképtelen.

Botka László hangsúlyozta: a közgyűlés nem foszthat meg képviselőt mandátumától, Joób Márton választott tisztségéből való visszahívására pedig nem érkezett előterjesztés.