Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Orbán Viktor: Magyarország nem lép ki az Európai Unióból

2020-09-24T082708Z 782873136 RC2W4J9MUQLB RTRMADP 3 EU-VISEGRAD
2020.09.25. 18:25

Magyarország a koronavírus-járványt követő gazdasági fellendülést a beruházások növelésével és az adók csökkentésével kívánja elérni – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek adott interjúban. Hozzáfűzte: ha vannak beruházások, akkor vannak munkahelyek is.

A munkahely-támogatási programról a kormányfő azt mondta: ha van rá indok, akkor a kormány meghosszabbítja a programot, de most mindenekelőtt a beruházásokra összpontosít. Egy, a forint árfolyamára vonatkozó kérdésre azt mondta: ez a Magyar Nemzeti Bank hatáskörébe tartozik.

Ha megnézzük az elmúlt évek magyar gazdaságának adatait, csodálatosak, és ez részben a nemzeti banknak köszönhető. A tények bizalmat keltenek

 – fogalmazott. Az amerikai elnökválasztásról a magyar kormányfő úgy vélekedett:

Donald Trump fogja megnyerni a november 3-i amerikai elnökválasztást.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: 

„kivételesen jó a kapcsolatunk Trumppal”.

Kérdésre válaszolva hozzátette: ha mégis a demokrata Joe Biden nyer végül, akkor valószínűleg

„alacsonyabb lesz a nyitottság, a szívélyesség, a kölcsönös segítség szintje”.

A kormányfő azt mondta: Trump győzelme esetén az Európai Uniónak normalizálnia kell a kereskedelmi kapcsolatait az Egyesült Államokkal, illetve rendeznie kell az amerikai csapatok hosszú távú európai állomásozásának ügyét.

A Brexitről Orbán Viktor úgy nyilatkozott:

bátor döntés volt az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból, de Magyarország nem fogja ezt az utat követni.

Az Európai Unió támogatottsága a számos vitás kérdés, például a migráció vagy a jogállamiság ügye ellenére is rendkívül magas Magyarországon – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjáról azt mondta: az Európai Unió déli államaiba, főként Olaszországba és Görögországba érkező, tartózkodásra nem jogosultak visszaküldésének rendszere olyan kötelezettséggé válhat, hogy Magyarországnak migránsokat kell befogadnia.

Orbán Viktor megerősítette: Budapest nem fog beleegyezni semmi olyanba, ami oda vezethet, hogy kötelező legyen számára a Közel-Keletről vagy az Afrikából érkező emberek befogadása. Úgy fogalmazott:

Ez nagyon problematikus pont. Ez nem más, mint az áttelepítés átnevezése. És mi továbbra is elutasítjuk az áttelepítést. Ez a pont elfogadhatatlan a magyar emberek számára.

A miniszterelnök úgy vélte, hogy az érkezők menedékkérelmeit az Európai Unió területén kívül kellene elbírálni. 

„Magyarország nagyon szigorú annak tekintetében, hogy nem szeretne párhuzamos társadalmat, nyitott társadalmat vagy vegyes kultúrát”

– szögezte le. A kormányfő úgy fogalmazott:

Nem gondoljuk, hogy a muszlim és a keresztény társadalom keveréke békés és biztonságos lehet, hogy jó életet biztosíthat az emberek számára.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy az Európai Uniónak vissza kellene vonnia az Oroszországot sújtó szankcióit. Mint mondta, a kormány annak sem látja értelmét, hogy újabb korlátozásokat vessenek ki Alekszej Navalnij megmérgezett orosz ellenzéki politikus ügyével összefüggésben, de ha a közösség ezt kezdeményezi, akkor kész megfontolni.

Oroszországgal kapcsolatban nagyon, nagyon keménynek kellene lennünk katonai téren, s nagyon együttműködőnek a kereskedelemben. De ehelyett nagyon gyengék vagyunk katonailag, és nagyon kemények kereskedelmileg

– emelte ki, majd hozzátette, hogy Európának komoly hadsereggel kell rendelkeznie, ha egyenrangú kapcsolatot akar Oroszországgal.

Úgy vélekedett továbbá, hogy az unió nem kényszerítheti a Fehéroroszország elleni büntetőintézkedések elfogadására az azokat egyéb okokból eddig blokkoló Ciprust, tovább kell tárgyalni az ügyben.

(Borítókép: Orbán Viktor a V4-ek és Ursula von der Leyen találkozóján Brüsszelben 2020. szeptember 24-én. Fotó: Francois Lenoir / Reuters)  • Eladnék
  • Hírek