Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Müller Cecília: Azért kellenek a szabályok, hogy ne legyenek további korlátozások

2020.09.26. 12:22

A koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében bevezetett szabályok azért szükségesek, hogy ne kelljen további korlátozásokat bevezetni – mondta szombaton a közmédiának az országos tisztifőorvos, aki az operatív törzs ülése után arra is felhívta a figyelmet, hogy a járványt a közösségi terjedés jellemzi.

Látható, hogy már a közösségi terjedés a jellemző – fogalmazott Müller Cecília, alapvető szabálynak nevezve, hogy az emberek bárhová csak egészségesen menjenek. Arra kérte az időseket, hogy magukra is vigyázzanak, kerüljék a zsúfolt helyeket. Ha korán vásárolnak be, már sokat tettek a saját érdekükben – jegyezte meg Müller Cecília, hozzátéve, 

a szabályok azért szükségesek, hogy ne kelljen további korlátozásokat bevezetni. Nagyon szeretnénk elkerülni a szigorításokat

– fogalmazott, kiemelve, hogy természetesen mindenki élni akarja a megszokott életét, ugyanakkor természetesen „létezik egy eljárásrend, vannak tervek különböző esetekre″.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy javasolt sokat tartózkodni a szabadban a pandémia idején, a sportolás pedig jót tesz. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy a romló időjárás miatt az emberek fokozottan beszorulnak a szűk terekbe, ezért komolyan kell venni a maszk használatát.

Hétvégén többen el tudnak menni moziba, szórakozóhelyre, üzletbe. Ahol nem tartható a másfél méteres távolság, fontos a maszkhasználat, amelyet sok helyen jogszabály is előír.

– mondta, hozzátéve, hogy senki nem tudhatja, hogy hordozza-e a vírust tünetmentesen, ezért lényeges az óvintézkedések betartása. Kiemelte, hogy fontos vigyázni azokra, akiknél magas a kockázata annak, hogy súlyosan, akár halált okozva zajlana le a fertőzés. 

Szombati adatok szerint szerint kilencszázötven újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 23 077 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 12 beteg, így a koronavírus halálos áldozatainak a száma 730 főre emelkedett. A 12 halott napi csúcsot jelent a második hullámban, az egyik áldozat egy 47 éves férfi.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek