Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Hétmilliárd forint támogatást kaptak az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások és a juhtartók

B  OB20190116011
2020.09.26. 15:05

Válságkezelő támogatásként hétmilliárd forintot kaptak az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások és a juhtartók – közölte Nagy István agrárminiszter szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a koronavírus gazdasági hatásainak ellensúlyozására az Agrárminisztérium 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készített a mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplőinek. Első körben 1261 vállalkozásnak 6,2 milliárd forint támogatást folyósított a kincstár, a fennmaradó kifizetéseket folyamatosan utalják. Az agrárminiszter részletezte, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program célja Magyarország élelmiszerellátási biztonságának fenntartása és termelési kapacitásainak megerősítése, ezzel pedig a munkahelyek védelme. Hozzátette, hogy a válságkezelő támogatások népszerűnek bizonyultak: a tizenkét meghirdetett intézkedésre több mint 35 ezer kérelem érkezett.

A kérelembenyújtás második köre szeptember 14-én zárult, 187 élelmiszer-feldolgozó vállalkozás igényelt 500 millió forint támogatást. A kérelmek feldolgozását követően kezdődhetnek a kifizetések – közölte a tárcavezető, és ismertette, hogy a juhágazatnak is megkezdődött a támogatások folyósítása: szeptember 25-én mintegy 5400 anyajuhtartónak 833 millió forint támogatást utaltak át. Az anyajuhtartóktól beérkezett kérelmek elbírálását követően a kincstár folyamatosan teljesíti a további kifizetéseket is. Nagy István kitért arra, hogy korábban a kertészeti tevékenységet végző gazdálkodóknak, a méhészeknek és a tejhasznú tehént tartó gazdálkodóknak pedig 3,12 milliárd forint támogatást fizetett ki a kincstár.

(Borítókép: Oláh Tibor / MTI)  • Vennék
  • Bankszámla