Tudományos áttörés Szegeden: más úton is fertőz a koronavírus

2020.09.26. 20:35 Módosítva: 2020.09.26. 21:12

Tudományos áttörést értek el szegedi kutatók. Hudák Anett, Szilák László és Letoha Tamás a koronavírus új fertőzési módját fedezte fel. Rájöttek, hogy  a koronavírus az eddig ismert mód mellett máshogy is képes bejutni a sejtekbe.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2 egy bizonyos ACE2 (angiotenzin konvertáló enzim) enzimhez való kötődéssel lép be az emberi sejtbe. Ekkor még a gyógyítási folyamatokat célzó kutatások arról szóltak, hogyan lehet megakadályozni azt, hogy a vírus RNS-e kapcsolódjon az ACE2 enzimhez. Úgy tűnik azonban, hogy a vírus az ACE2 mellett a sejtfelszíni cukrozott fehérjékkel is kapcsolatba kerül, ami ugyancsak elősegíti a bejutását az emberi sejtbe.

A felfedezésről szóló publikáció jelenleg elbírálás alatt áll, de a koronavírus-járványra tekintettel a Nature folyóirat saját preprint szerverén már nyilvánosságra hozta.

Az RTL Klub Híradójának nyilatkozó Letoha Tamás szerint a felfedezés segíthet a betegség gyógyításában, mivel az említett sejtfelszíni fehérjék működését gyógyszeres terápiával lehet gátolni.