Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Átadták a Szent-István díjat, a magyarság egységéről beszélt Varga Mihály

2020.09.26. 14:53 Módosítva: 2020.09.27. 19:25

A politikai akaratnak, az emberek és közösségeik tetteinek együttesen köszönhető, hogy „ismét a miénk a magyarság egységének tudata és öröme” – mondta a pénzügyminiszter szombaton Esztergomban, ahol Szent István-díjjal tüntették ki Méry Gábor felvidéki könyvkiadót. 

Az a törvény, amelyet nemzeti összetartozásunkról a polgári, nemzeti kormány alkotott, a magyarok nagy többségének közös akaratát, közös érzését fejezi ki

– idézte a pénzügyminisztert a távirati iroda, hozzátéve, a szabadságért, függetlenségért és a magyarság összetartozásáért folytatott évszázados küzdelem után különösen erős jelentése van az összmagyarságért véghezvitt tettnek.

Jankovics Marcell, a díjat odaítélő alapítvány kuratóriumának elnöke „a nemzetet magához térítő" küldetésnek nevezte a Méry Ratio Kiadót alapító Méry Gábor kiadói munkásságát. Azt mondta, a kiadó kultúrtörténeti és művészeti kiadványaival pontos képet ad arról, ami a magyarsággal történt és történik. Az ünnepségen Szent István-emlékéremmel ismerték el Balla András esztergomi fotóművész több évtizedes művészeti és közéleti tevékenységét.

Az MTI emlékeztetett arra is, hogy 2020-ban tizennyolcadik alkalommal átadott Szent István-díjat jelképező szobor Melocco Miklós alkotása; a királyt ábrázolja, amint a keresztet mindkét kezével magasba emeli nemzete előtt. A díjazottakat minden évben közvélemény-kutatás és internetes szavazás után választja ki az alapítvány kuratóriuma. A Szent István-díj Alapítványt Bihari Antal, a Körzeti Televízió Esztergom vezetője 2001-ben hozta létre az összmagyarság kulturális életének segítésére, a kulturális örökség védelmére. A díjjal elsőként Orbán Viktor miniszterelnököt tüntették ki, de birtokosai között van Nemeskürty István író, Makovecz Imre építész, a könyvkiadó Püski házaspár, Tőkés László református lelkész és Kallós Zoltán néprajzkutató.