Közepes vagy annál kisebb mennyiségű szőlőre számítanak a szekszárdi borvidéken

2020.09.27. 19:03

Jó minőségű, de közepes vagy annál kisebb mennyiségű szőlőre számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a szüret felénél tartanak a termelők. A borászok arról számoltak be, hogy szinte kivétel nélkül magas cukortartalommal szüretelik a szőlőt.

Bősz Adrián, a 2400 hektáros borvidék elnöke elmondta, a fehér szőlők szedése befejeződött, jellemzően a rozéborok alapanyagául szolgáló szőlőket szüretelik, és megkezdődött a vörösbornak szánt szőlők szedése is. A kékfrankos szürete általában most kezdődik, októberben a cabernet-fajtákkal folytatódik a betakarítás. 

A termésmennyiség átlagos, hektáronként 70-80 mázsa, de sok termelő az eső hiánya miatt 40 mázsára korlátozta a termést. A kevés csapadék miatt a szőlő mustfoka meredeken emelkedik, ez kihívást jelent a fehér- és rozé borok készítésénél, amelyeknek jellemzően nem magas az alkoholtartalma.

A szőlő kiogrammonkénti ára átlagosan 100 forint körül alakul, minőségtől és fajtától függően 90 -140 forintot adnak érte, általában a terméskorlátozott ültetvényekről származó szőlőnek magasabb az ára.

Az elnök azt mondta, míg kijön az újbor - elsősorban a fővárosi éttermek tavasz óta tartó forgalomcsökkenése miatt - vannak átmenő készletek a borvidéken. Ugyanakkor a kereskedelmi láncoknál, üzletekben nem tapasztaltak forgalomcsökkenést.