Közös lengyel–magyar fellépés a liberális nézetekkel szemben

2020.09.28. 16:07

A liberális ideológiai véleményelnyomás elleni közös fellépést ígért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután fogadta Lengyelország külügyminiszterét, Zbigniew Raut. Lengyelmagyar jogi intézményt hoznak létre a konzervatív értékek megmentésére.

Szijjártó Péter köszöntő beszédében elmondta: a magyarok nemcsak barátai, hanem bajtársai is a lengyeleknek, és a magyar külpolitikának fókusza és törekvése a visegrádi négyekkel való jó kapcsolata.

A magyar külügyminiszter arról is beszélt, hogy az Európai Unió migrációs politikája szerinte illegális bevándorlást inspiráló politika, amit egyértelműen elutasít mindkét ország. A kötelező letelepedési kvóta Magyarország számára nemcsak gazdasági, kulturális és biztonsági kockázatot, hanem komoly egészségügyi fenyegetést is jelent – fejtette ki Szijjártó Péter.

Azt mondta, az európai vitákból világosan látszik, hogy a nemzeti érdeket egyértelműen előtérbe helyező, keresztény alapokon politizáló két patrióta kabinet politikája sokszor megemészthetetlen a „nemzetközi liberális fősodor” számára, amely ezért folyamatosan támadja a két országot.

A két kormány a külügyminiszter szerint keresztény politikát folytat, és elég bátor ahhoz, hogy a liberális mainstreammel szembehelyezkedjen.

Éppen ezért lengyel kollégájával úgy döntöttek, hogy a közös fellépés és érdekérvényesítés érdekében egy közös összehasonlító jogi intézményt hoznának létre, amely a kellő jogi biztonságot és tudást fogja felhalmozni a liberális nézetekkel szemben.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a járványügyi védekezésben jól teljesített a két ország. Arról is beszámolt, hogy a koronavírus-járvány kezelésére Visegrádi Koordinációs Központ felállítását kezdeményezték Lengyelország vezetésével.

A magyar külügyminiszter kifejtette: számára felfoghatatlan, hogy Varsó és Budapest között miért nincs direkt kapcsolat, ezért gyorsvasúti hálózat létrehozását kezdeményezi Szlovákián és Csehországon keresztül. Az előkészítő tárgyalások már folynak, a tervek szerint a felek a beruházás alapjait rögzítő dokumentumot még idén aláírják.

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter közölte: jogállamiság tekintetében feltétlenül szükséges a politikai és a jogi érvek elkülönítése, és ez utóbbira kívánnak építeni. Szólt arról is, hogy a fehéroroszországi szankciók életbe fognak lépni, és azt is megemlítette, hogy a Navalnij-ügyet októberben tárgyalja az uniós külügyminiszterek tanácsa.

Budapest: magyar-lengyel külügyminiszteri sajtótájékoztató

Budapest: magyar-lengyel külügyminiszteri sajtótájékoztató

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. szeptember 28., hétfő

.