Zombit csinálnak fogyasztóikból az új pszichoaktív szerek

2020.09.29. 11:00 Módosítva: 2020.09.29. 11:30

Új pszichoaktív szerek terjesztése miatt emeltek vádat hat ember ellen. A drognepperek „tégla”, „kristály” és „varázsdohány” fantázianevű anyagokkal kereskedtek. 

Kapcsolódó

A bika, ami a koronavírusnál is halálosabb

Egy nyár alatt 21 ember halt bele az új típusú kábítószer használatába.

Megkérdeztük a rendőrséget, mi is az a varázsdohány. Az eredetileg ártalmatlan dohányt lónyugtató porral, ketaminnal vagy egyéb szerekkel fújják le, így az a fogyasztóit gyakorlatilag zombivá változtatja. 

Az anyagot alig néhány hónapja azonosították először, de már azóta legkevesebb 11 haláleset köthető hozzá. Az elhunytak többsége drogfogyasztó múlttal rendelkezett, a halált megelőzően szívtájéki fájdalomra, légzési nehézségre panaszkodtak, a halált általában görcsös roham előzte meg. 

Kapcsolódó

Tizenegy ember halt meg a bika nevű új dizájnerdrog miatt

Egy miskolci, lyukóvölgyi haláleset nyomán azonosították az új pszichoaktív anyagot.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a most bíróság elé állított 40 éves férfi két éve kereskedett a dizájnerdrogokkal a fővárosi Józsefvárosban és Ferencvárosban. Vásárolt tőle továbbértékesítésre egy 41 éves nő is, aki a terjesztésbe bevonta négy bizalmasát, köztük a 21 éves lányát, és velük bűnszövetségben árusította a szereket.

police.hu beszámolója szerint a VIII. és a IX. kerület a legfertőzöttebb ezekkel a szerekkel. Itt gyakorlatilag napi szinten kapnak el fogyasztókat és terjesztőket. Az egyik ilyen akcióról korábban látványos videót is közzétettek. 

Kapcsolódó

Kábítószer-kereskedőt fogtak el a józsefvárosi rendőrök - YouTube

A nyomozók a házkutatáskor kábítószert, kábítószer készítéséhez és adagolásához szükséges eszközöket, valamint készpénzt foglaltak le.

A mostani ügyet a Pesti Központi Kerületi Bíróságon tárgyalják. A vád valamennyi elkövető ellen pszichoaktív anyaggal folytatott kereskedés, kettejüket pedig ezenfelül kábítószer-birtoklás vétsége miatt is felelősségre vonják. Az ügyészség mindannyiukra letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozta. A vádlottak közül hárman letartóztatásban vannak, egyikük pedig más ügy miatt már szabadságvesztését tölti.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás