16:00, December 03.
Hollandia 3
Egyesült Államok 1
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03. ÉLŐ
Argentína 0
Ausztrália 0

Életműdíjat kap Persányi Miklós, az állatkert nyugalmazott igazgatója

2020.09.29. 17:42 Módosítva: 2020.09.30. 16:20
Rangos szakmai életműdíjat kap Persányi Miklós az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségétől, egyben a nemzetközi szervezet tiszteletbeli tagjává is választják. A díj a Budapesti Állat- és Növénykert szakmai munkájának nemzetközi szintű elismerését is jelenti.

Most tartja éves konferenciáját az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA – European Association of Zoos and Aquaria). Az évről évre megrendezett esemény az állatkerti szakma legrangosabb találkozója a világon, melyet ebben az évben a világjárvány miatt csak virtuálisan tartanak meg.

A szervezet hétvégi záróülésén EAZA-életműdíjjal (EAZA Lifetime Achievement Award) tüntetik ki Persányi Miklóst, a Fővárosi Állat- és Növénykert nyugalmazott igazgatóját, egyúttal neki adományozzák a szövetség tiszteletbeli tagja (Honorary Member) címet is.

A díj nemcsak a nyugalmazott főigazgató, hanem az egész intézmény szakmai munkájának nemzetközi szintű elismerését is jelenti, és jól mutatja, hogy a budapesti állatkert milyen fontos szerepet tölt be az állatkertek nemzetközi szakmai közösségében.

Az európai szervezet eddig 18 állatkerti szakember munkásságát ismerte el életműdíjjal. Tiszteletbeli tagságot azonban korábban csak négyen kaptak, Fred Daman, az Antwerpeni Állatkert, Roger Wheater, az Edinburgh-i Állatkert, Gunther Nogge, a Kölni Állatkert és Bert de Boer, a hollandiai Apenheul Főemlőspark részéről.

Persányi Miklós

A Fővárosi Állat- és Növénykertnek 1994 és 2003, illetve 2007 és 2020 között volt a főigazgatója. Éveken át a Magyar Állatkertek Szövetsége, 2000 és 2003 között pedig az EAZA elnöki tisztségét is betöltötte. Az európai szövetség munkájában korábban alelnökként, titkárként és több bizottság elnökeként is részt vett. Kezdeményezésére hívták életre az EAZA Technikai Segítségnyújtás Bizottságát (Technical Assistance Committee), amely sokat tesz a kelet-európai és a közel-keleti állatkertek fejlesztéséért. A nyugalmazott intézményvezető főigazgatóságának "aktív" idejében az állatkert, több mint 20 millió látogatót fogadott.  • Hírek
  • Hírek