A magyar kormány az EB-alelnök távozását követeli

2020.09.29. 07:41

Speciális karakterekben gazdag üzenetben támadta az igazságügy miniszter Věra Jourovát, az Európai Bizottság alelnökét a Spiegel német hetilapban nemrég megjelent interjúja miatt.

A miniszter asszony kifogásolta, hogy a konstruktív párbeszéd helyett ismét nyílt támadást intézett Magyarországgal szemben. 

Update!

A bejegyzés azóta frissült és eltűntek a speciális karakterek, viszont felkerült Orbán Viktor angol nyelvű levele.

Facebook-üzenetében úgy fogalmazott:

Jourová alelnök asszony megsértette Magyarországot, megsértett minden magyar embert.

Nyilatkozata szembemegy az európai értékekkel és a lojális együttműködés követelményeivel.

Jourová alelnök asszonynak azonnali hatállyal le kell mondania.

Az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős tagja, aki az összes tagállamról jövő hétfőn megjelenő jogállamisági jelentésen dolgozik, nem kímélte Magyarországot a Spiegelnek adott interjúban. Élesen szavakkal kritizálta a sajtószabadság helyzetét, a választásokat és a szavai szerint „beteg demokráciát”. 

Néhány órával az igazságügyminiszter Facebook-üzenete után az MTI -n megjelent hír szerint Orbán Viktor miniszterelnök is reagált, és levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Věra Jourovával. A hír forrásaként megjelölt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, kedd reggeli tájékoztatója során elmondta: Orbán Viktor álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. A miniszterelnök szerint:

Magyarország 2004-es csatlakozása óta az Európai Unió elkötelezett tagja. Vitás kérdésekben mindig – és legtöbbször eredménnyel – törekedtünk a megegyezésre. Értékeljük (Ursula von der Leyen) elnök asszony bizottsági elnöki munkáját. […] Věra Jourová bizottsági alelnök Magyarországot sértő szavai miatt kénytelen vagyok elnök asszonyhoz fordulni. A bizottság alelnöke Magyarországot nyilvánosan 'beteg demokráciának' nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar polgárait, hogy 'nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak.'

A szokatlan jellegű kommüniké az alábbiakban így folytatódik: 

E kijelentések ellentétesek a Bizottság Lisszaboni Szerződésben deklarált semleges és objektív intézményi szerepével; a nyilatkozat semmibe veszi a lojális együttműködés alapelvét, és kizárja az értelmes párbeszéd lehetőségét Věra Jourová bizottsági alelnök és Magyarország között. Aki tevékenységével megsérti a szerződést, az nem lehet a jogállamiság és az európai értékek védelmezője. A biztos asszony kijelentései összeegyeztethetetlenek a bizottságban elfoglalt pozíciójával, ezért tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. Amíg ez nem történik meg, addig a magyar kormány Věra Jourovával felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat.

– tájékoztatta levelében Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökét.