Müller Cecília: gyűjtsük külön a szennyest, ha házi karanténba került az egyik családtagunk

2020-09-29 12 21 13-Facebook.png
2020.09.29. 12:14

Háztartási praktikákra is figyelmeztetett Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 851 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 25 567 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt nyolc beteg, közülük a legfiatalabb egy 60 éves férfi, és több mint 19 ezer aktív eset van. 

A tisztifőorvos a járvány dinamikájáról beszélt az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az első hullámban az volt a cél, hogy a járványt ellaposítsák, hogy kevesebb beteg zúduljon hirtelen az egészségügyre. A második hullámban viszont a vírus közösségi terjedését kell megfékezni. A tisztifőorvos ehhez ismertette, hogy a nyári, azaz körülbelül a 32. héttől hogyan alakul a vírus dinamikája.  

A 32. héten volt a legalacsonyabb a betegek száma, majd fokozatos növekedés kezdődött. A 35-36. héten ehhez képest megtriplázódott a pozitív esetek száma, majd a 36. hétről a 37. hétre másfélszeresre nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. A 38. héten egyharmaddal nőtt a pozitív esetek száma, a 39. héten pedig már sokkal mérsékeltebb volta az emelkedés. Müller Cecília hangsúlyozta: ez egy kedvező jelenség, mert amíg az első hetekben 2 körüli volt a reprodukciós ráta, most az 1 közelében van. A tisztifőorvos szerint ez azt jelenti: egy pozitív személy az elmúlt hetekben egy embernek tudta továbbadni a betegséget

Müller Cecília részletezte, hogy a regisztrált új esetek mintegy negyedét, közel 25 százalékát teszi ki még mindig a 20–29 éves korosztály, szélesebb körben vizsgálva, a 30–65 éves korosztály 43 százalékra tehető, és csupán 15 százaléknyi a 65 év felettiek aránya. A 14 éven aluliak aránya rendkívül kicsi, kevés gyermeket érint a pozitivitás: egyelőre 4 százalék körüli a gyerekek fertőzöttségére vonatkozó adat.

A tisztifőorvos kiemelte, hogy nagyon sokan vannak hatósági házi karanténban, a családoknak nem könnyű helyzet a mostani, pszichésen nehéz elviselni az akadályozottságot. Részletezte, hogyan tegyünk, ha egy családtagunk kerül karanténba: ha nincs lehetősége az elszigeteltségre, nagyon vigyázzon rokonaira, családtagjaira. Viseljen maszkot, ha elhagyja a szobáját, ne fogadjon látogatókat, ne gerjesszen további kontaktokat. 

Ha a családban koronavírus-fertőzött van, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a család többi tagja ne fertőződjön meg. Nagyon kellemetlen, kényelmetlen állapot, mindenkinek teher. Így viszont megóvhatjuk egymást. ne használjunk közös háztartási eszközöket, azt javaslom gyűjtsük külön a szennyest is, legyen külön törölköző, gyűjtsük külön a szemetet, legyen otthon is elég fertőtlenítő. A klórtartalmú fertőtlenítőkre érzékeny a vírus, hipós vízzel elpusztítható. 

(Borítókép: Müller Cecília. Fotó: képernyőkép / Magyarország Kormánya / Facebook)