Bernát, Felícia
EUR 384,12 Ft
USD 364,55 Ft
8 °C
30 °C

Olaszország: a visegrádi országok késleltethetik a helyreállítási források felhasználását

2020.09.29. 13:42

A visegrádi négyek blokádja veszélyezteti az Európai Unió gazdasági helyreállítási alapja működésbe lépését

– Vincenzo Amendola, az olasz kormány EU-s államtitkára szerint, aki Németország közvetítését szorgalmazta a La Repubblica című napilapban kedden megjelent interjúban.

Amendola úgy vélte,

a visegrádi országok a jogállamiságról folytatott vita miatt vétójogukkal élhetnek. Hasonlóképpen vétót emelhetnek az úgynevezett „takarékos négyek” is. A vétók kereszttüze leállíthatja a gazdasági helyreállítási források felhasználásának folyamatát.

Emlékeztetett, hogy a koronavírus-járványt követő gazdasági helyreállításról júliusban született megállapodás. Olaszországnak a legnagyobb, több mint kétszáz milliárd eurós összeget szánták, a mintegy száz programból álló csomagot Róma október közepéig nyújtja be Brüsszelben.     

Szerintünk a megállapodást azonnal életbe kell léptetni (...) ellenállás jelentkezett azonban olyan államok részéről, mint Lengyelország és Magyarország, melyek nem fogadnak el beavatkozást vagy feltételszabást  a jogállamiság kérdésében, valamint az úgynevezett takarékos négyek között, amelyek nyomást gyakorolnak azért, hogy a jogállamiság elengedhetetlennek számítson a források felhasználásához.

foglalta össze Amendola.      

Úgy vélte, az EU zsákutcába kerülhet, ami meghosszabbíthatja a gazdasági alap forrásai felhasználási ütemezését.

Ha a vita ilyen hangnemben és vétófenyegetésekkel folytatódik, szerintem – minden közösségi logikát félretéve – minden megakadhat

– jelentette ki az EU-s államtitkár.

Megjegyezte, hogy Róma a soros uniós elnök Németország közvetítésében bízik a kiút megtalálására. Hozzátette, hogy az uniós forrásokkal olasz–német konzorciumok felállítását is tervezik.

Az október elsején kezdődő rendkívüli EU-csúcs előtt Vincenzo Amendola Berlinben egyeztetett. Hangsúlyozta, hogy a német soros EU-elnökség feladatának tartja az Európai Bizottság menekültügyi paktumjavaslata elindítását is. Kifejtette, hogy egy komoly menekültügyi megállapodás az EU tíz éve tartó gyengeségére tehet pontot. Hangoztatta, hogy az Európába irányuló migráció nem kizárólag Észak-Afrikából, hanem a globális népesség több mint felét képviselő Ázsiából érkezik a balkáni útvonalon keresztül.

Ezért nem érezheti magát senki kívülállónak (..) megosztott kitoloncolási rendszert és közösen szabályozott belépési folyosókat kell felállítanunk.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek