Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

A vírus nem válogat, leigáz, ezért a maszkhordás sosem árt

2020.09.30. 19:10

Szerepekbe bújhatsz, de a vírus megtalál

Tom Hanks márciusban kapta el a hideg időjárási viszonyoktól azért távol álló Ausztráliában, miután jelentkeztek a kór tünetei. 

A trónok harcából című sorozatból ismert, a Falon túl élő vadat alakító Kristofer Hivju a fantasy világ északi részéhez hasonlóan zord telekkel bíró Norvégiában fertőződött meg, ugyancsak márciusban. A színésznek minimális tünetei jelentkeztek, norvégiai otthonában vonult önkéntes elszigeteltségbe. 

Korábban úgy tartották, hogy a vírus a hideg időjárásban terjed jobban, a meleg és párás környezetben kevésbé. Az elképzelés mindazonáltal a mai napig vitatott.

Liptai Claudia maga jelentette be szeptember közepén, hogy legnagyobb meglepetésére pozitív lett első vírustesztje. A színésznő elmondása szerint a közérzete jó volt, nem érzékelt tüneteket, ezért is érte váratlanul a teszteredmény. 

Posted by Liptai Claudia on Friday, September 18, 2020

A Barátok közt című telenovella rajongói pedig izgulhattak, amikor robbant a hír: vírusfertőzés miatt leáll a sorozat forgatása. Sokáig nem is lehetett tudni, kit szemelt ki a Covid, majd az RTL Fókusz című műsora rántotta le a leplet: Nagy Alexandra, aki sírva fogadta, hogy a vírus hozzá is elért.

Fehér, fekete, hupikék, idős vagy fiatal, fiú vagy lány, a vírus nem diszkriminál

A járvány tavaszi hulláma számos iparágat sújtott, Magyarországon a zenész előadók többször panaszkodtak arra, hogy a járványügyi korlátozások kedvezőtlenül érintette fellépési lehetőségeiket, és ebből fakadóan pénztárcájukat. 

A jó vagyoni helyzet ilyenkor persze egy kellemes védőhálót tud biztosítani, de a fertőzést nem tudja megakadályozni. Pink áprilisban jelentette be, hogy neki és hároméves kisfiának is pozitív lett a tesztje. Az amerikai színésznő egyúttal rávilágított arra is, hogy a vírus korra, nemre és foglalkozásra tekintettel nélkül támad az emberi szervezetre. 

A Covid-19-et az ember tehetsége, életmunkássága, bőrszíne vagy származása sem érdekli, mindenkivel szeret ismerkedni.  

Dwayne „The Rock” Johnson hiába akkora mint egy szikla, augusztusban tudatta, hogy néha elég csak egy szikra. 

Ahogy a járványveszélynek leginkább kitett egészségügyi dolgozók, a celebvilág jeles alakjai is számtalan emberrel találkoznak a mindennapokban. Ki tudja, hány ember hurcolja be a vírust egy értekezletre, egy fellépésre, vagy csupán egy tehetségkutató stúdiójába. Gáspár Laci, az X-faktor zsűrije ugyancsak tünetmentesen tudta meg, hogy elkapta a betegséget, elmondása szerint egy budapesti gasztrorendezvényen. 

A zenei stílusok közt sem érez különbséget a vírus, az sem érdekli, hogy latinos dallamokra ropod vagy a rapet szavalod, klasszikus műveket csodálsz vagy üvöltöd a metált. Till Lindemann, a Rammstein énekese még az intenzívet is megjárta.

Tagadhatod a létezését, a vírus ettől még leigáz

A politikai életben sem gyakorolt könyörületet a világjárvány. Emlékezetes pillanat volt, amikor a járványveszélyt félvállról vevő Boris Johnson brit miniszterelnök kórházba került, a vírus jelentőségét elbagatellizáló, híveit vírusellenes tömegtüntetésre buzdító Jair Bolsonaro brazil elnök pedig a nyarat karanténban töltötte, miután neki is pozitív lett a tesztje. 

A vírus létezését, vagy annak veszélyét nem csak a politikában vonták kétségbe. Pataky Attila, az Edda énekese tavasszal még a „háttérhatalom” termékének tudta be, melynek célja eltitkolni valami fontosat, vagy riogatni az embereket. Szeptemberben aztán ő maga is elkapta a kórokozót, aminek következtében – szavai szerint – alázatot tanult a sorstól.

A fentebbi példákból látható, hogy a politikai hatalom sem garantál védelmet. A Covid Hollik Istvánba, a Fidesz kommunikációs igazgatójába is belefojtotta a szót, és utolérte az Európai Parlament fideszes képviselőjét, Trócsányi Lászlót.  

Elfutni nem is lehet előle, pláne ha még Usain Bolt sem volt benne sikeres.

Se kitérni előle, se megverni nem lehet, a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongozói már ismerik a helyzetet.

Tudomány vagy isteni beavatkozás?

A vallásos körökben van, aki természetfeletti lényeknek tulajdonítja a járványt, megint mások szerint nem is más, mint egyfajta áldás. 

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rabbija nem rótta fel a Teremtőnek, hogy megbetegedett, annál inkább hálálkodott gyógyulásáért a Jóistennek.

Ahogy a mondás is tartja, az Úr útjai kifürkészhetetlenek. Vélhetően Filaret pátriárka, az ukrán ortodox egyház vezetője is levonhatta a tanulságot, miután elkapta a kórságot. Azt a vírust, amelyről azt mondta korábban, hogy Isten büntetése, első sorban az azonos neműek házasságában. 

Mi a tanulság? Ha mást nem, legalább maszkot hordjál!