Ellenzék: Orbánék megbuktak jogállamiságból

2020.09.30. 17:52 Módosítva: 2020.09.30. 17:54
Jávor Benedek szerint nem véletlen, hogy a fél magyar kormány napok óta Věra Jourován hisztizik.

A Momentum: az EU értékei nem eladók

Az Unió értékeit könyörtelenül fenyegetik: az ellenzéki pártok elleni támadások, a Covid leple alatt a határok bezárása és a hatalom megszilárdítása, az Európa-ellenes nacionalista propaganda és az adófizetők pénzének korrupt felhasználása ugyanazt szolgálja – bizonyos személyek ragaszkodását a hatalomhoz, és nem az állampolgárok életének jobbá tételét. 

Ujhelyi: Orbánék megbuktak európaiságból, veszélyeztetik a hazánknak járó forrásokat

Az MSZP részéről Újhelyi István, a párt Európai Parlamenti képviselője reagált:

Orbán Viktor és kormánya súlyosan megbukott az európaiság vizsgáján. Az Európai Bizottság által bemutatott jogállamisági jelentések megállapításai világosak és egyértelműek: Magyarországon rendszerszintű jogállamisági hibák vannak, amelyek összeegyeztethetetlenek az európai közösség értékeivel és törvényeivel.

A Fidesz magyarázkodása holmi „brüsszeli kettős mércéről” teljességgel hiteltelen, hiszen az Európai Bizottság minden tagállamot megvizsgált és mindegyikkel szemben megtette kritikai megállapításait. Az is teljesen nyilvánvaló, hogy a Vera Jourová bizottsági alelnökkel szembeni pitiáner támadás csak azt a célt szolgálta, hogy megpróbálja hitelteleníteni az európai vizsgálatok eredményeit. Persze, az Európai Bizottság még így sem ad teljes és valós képet a NER mindennapi aljasságáról, Magyarország egész pályás letámadásáról. Ennél keményebb vádirat is elfogadható lenne.

Azzal, hogy a Fidesz képtelen tiszteletben tartani az európai közösség törvényeit és értékeit, súlyosan veszélyeztetik a Magyarországnak járó uniós támogatásokat. A Fidesz jobban tenné, ha gyerekes hiszti helyett rendezné a rendszerszintű jogállamisági problémákat: biztosítaná például a sajtó szabadságát, gyökeresen kiirtaná a korrupciót és csatlakozna az Európai Ügyészséghez.

– írta közösségi oldalán Ujhelyi István. 

Jávor Benedek: Nem véletlen, hogy a fél magyar kormány napok óta Věra Jourován hisztizik.

Jávor Benedek, Párbeszéd korábbi EP-képviselője a jelentés bemutatása előtt reagált:

Miközben a magyar kormány (pl. Varga Judit) folyamatosan azzal érvel, hogy a „jogállamiság” olyan nehezen definiálható fogalom, amelyet nem lehet szankciók alapjává tenni, a jelentés ezzel szemben nagyon is konkrét, kézzelfogható területeken állapít meg rendszerszintű jogsértéseket, és ezzel épp azt az alapzatot adja meg, amelyre a folyamatban lévő eljárásokban hivatkozni lehet, konkrét ügyekkel alátámasztva a megállapításait. A médiaszabadság kérdéskörénél például aligha kerülhető meg a KESMA, a médiahatóság függetlenségének a kérdése, vagy az állami reklámköltések piactorzító hatása, amellyel kapcsolatban másfél éve folyik eljárás a Mérték Médiaelemző Műhellyel  és a Klubrádióval közös panaszunk nyomán. De nehezen hihető, hogy ne foglalkozzon a jelentés az ügyészség látványos passzivitásával a magas kormányzati szinteket elérő korrupciós ügyek felderítésénél, a civil szervezetek vegzálásával vagy az Országos Bírói Tanács és Handó Tünde háborúságával.

Nem véletlen, hogy a fél magyar kormány napok óta Věra Jourován hisztizik

– írta Jávor Benedek.

Kapcsolódó

Brüsszel továbbra is aggódik a magyar jogállamiság miatt

Az Európai Bizottság elnökének teljes a bizalma Věra Jourová alelnökben, akit a magyar miniszterelnök előzőleg lemondásra szólított fel.